Logo Realitatea.md

Completul CSJ și-a spus cuvântul! Domnica Manole a pierdut în fața Consiliului Superior al Magistraturii (DOC)

07 Decembrie 2017, 17:00 // Societate

Completul Curții Supreme de Justiție (CSJ) a pronunțat astăzi, 7 decembrie, hotărârea în cazul „Manole”. Astfel, cererea de chemare în judecată împotriva Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care a dat acordul ca judecătoarea Curții de Apel Chișinău Domnica Manole să fie urmărită penal, a fost respinsă.

„Cererea de chemare în judecată depusă de către Manole Domnica împotriva Consiliului Superior al Magistraturii, cu privire la anularea hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii nr. 368/17 din 31 mai 2016 „Cu privire la propunerea Preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu, privind examinarea în şedinţă închisă a sesizării Procurorului General interimar, Eduard Harunjen, referitor la eliberarea acordului la pornirea urmării penale şi tragerea la răspundere penală a unui judecător”, şi hotărârii nr. 369/17 din 31 mai 2016 „Cu privire la sesizarea Procurorului General interimar, Eduard Harunjen, referitor la eliberarea acordului la pornirea urmării penale şi tragerea la răspundere penală a unui judecător”, se respinge ca neîntemeiată. Hotărârea este irevocabilă”, se menționează în hotărârea CSJ.

Amintim că Domnicăi Manole i s-a deschis dosar penal, după ce în aprilie 2016 a emis o hotărâre prin care Comisia Electorală Centrală a fost impusă să desfășoare referendumul constituțional inițiat de către Platforma „DA”. La începutul lunii iulie, în baza avizelor Serviciului de Informații și Securitate, Consiliul Superior al Magistraturii a declarat-o pe judecătoarea Domnica Manole incompatibilă cu funcția de magistrat.

CSM a propus șefului statului să o elibereze din funcție, decretul fiind publicat la sfarșit de iulie. Magistrata a apreciat decizia CSM ca fiind o decizie ilegală cu depășirea flagrantă a tuturor prevederilor legale.

În același timp, acum două zile, Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate din Legea cu privire la verificarea titularilor și candidaților la funcțiile publice și anume prevederile ce se referă la judecători. Judecătorii Curții au menționat că a spus că aceste norme contravin principiului separării puterii în stat și Constituției. Potrivit ei, avizele emise de SIS, un organ executiv, atentează la principiul independenței și uzurpează atribuțiile puterii judecătorești.

CITEȘTE ȘI:

Procuratura Anticorupție i-a înaintat judecătoarei Domnica Manole învinuirea în dosarul privind inițiera referendumului (VIDEO)

CSM a declarat-o pe Domnica Manole incompatibilă cu funcția de judecător și va solicita președintelui țării demiterea ei de la Curtea de Apel

Un număr de ONG-uri sare în apărarea judecătoarei Domnica Manole, după ce CSM a declarat-o incompatibilă cu funcția de magistrat

Victor Micu explică decizia CSM în cazul Domnicăi Manole: „S-a vehiculat că CSM a pus la bază exclusiv avizul SIS. Nu este adevărat” (VIDEO)

Citeste tot despre: cazul „Manole”, CSJ, Domnica Manole
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.2560 -0.3002%
USD USD 16.4677 0.2435%
RUB RUB 0.2681 -0.2604%
RON RON 4.3476 -0.3347%
UAH UAH 0.6290 0.4151%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile