Logo Realitatea.md

Concilierea vieții de familie cu cea profesională, discutată de deputați de Ziua Internațională a Familiei (FOTO/VIDEO)

15 Mai 2018, 14:21 // Actualitate

Performanța în muncă este influențată de starea emoțională și nivelul de stres al angajatului. În acest sens, instituțiile trebuie să se adapteze nevoilor acestora, oferindu-le programe de suport care ar contribui la concilierea vieții de familie cu cea profesională. Decralația a a fost făcută astăzi de către președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Valentina Buliga,  în cadrul mesei rotunde „Echilibrul viața profesională – viața de familie: experiențe și perspective”, organizată de Parlamentul, cu prilejul Zilei Internaționale a Familiei.

Foto: parlament.md

Deputata a menționat că concilierea vieții profesionale cu viața privată și cea de familie trebuie să fie recunoscut ca un drept fundamental. Totodată, președintele Comisie de profil, a spus că politicile care pot contribui la aceasta se referă la flexibilizarea programului de muncă, oferirea serviciilor de asistență pentru angajații cu copii minori sau persoane aflate în îngrijirea lor, în special,  creșe, grădinițe, servicii de supraveghere a copilului, posibilitatea de a lucra de la domiciliu, spații  amenajate pentru copii în instituțiile/ întreprinderile unde activează părintele, etc.

Vicepreședintele Parlamentului, Valeriu Ghilețchi care a apreciat la eveniment, a declarat că subiectul pus în discuție este foarte important să știi a avea o atitudine echilibrată între viața de familie și cea profesională, în special, în rândul femeilor. „Sunt necesare acțiuni care ar motiva femeile să se implice activ în viața publică și socială, fără a prejudicia timpul dedicat familiei”, a spus vicepreședintele Legislativului.

Cu mesaje de salut s-au adresat participanților Ambasadoarea Regatului Suediei în Republica Moldova, Signe Burgstaller, Coordonatoarea Rezidentă ONU și Reprezentanta Rezidentă PNUD Moldova, Dafina Gercheva, Președinta Asociației Femeilor Antreprenoare din Moldova, Otilia Drăguțanu.

De menționat că, pe parcursul zilei de astăzi, discuțiile se vor desfășura în cadrul a trei panele: „Reconcilierea vieții profesionale cu viața de familie în Moldova: mit sau realitate”, „Răspunsul de politici privind asigurarea echilibrului între viața profesională și viața de familie”, „Bunele practici și experiențe pozitive cu privire la reconcilierea vieții profesionale cu viața de familie din mediul public și privat”.

Masa rotundă este organizată în contextul Zilei Internaționale a Familiei, marcată anual pe data de 15 mai, cu scopul de a sensibiliza opinia publică asupra problemelor de familie și a proceselor sociale, economice și demografice care afectează  familia. Evenimentul este organizat de Comisia parlamentară protecție socială, sănătate și familie în parteneriat cu Platforma Comună de Dialog a Doamnelor Deputate din Parlamentul Republicii Moldova, cu susținerea partenerilor de dezvoltare ONU și Ambasada Suediei în Republica Moldova.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7904 -0.0111%
USD USD 16.8264 0.0053%
RUB RUB 0.2562 1.5055%
RON RON 4.2465 -0.0447%
UAH UAH 0.5995 -0.0167%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile