Logo Realitatea.md

Condiții de groază la tabăra ”Trandafir”, unde au fost agresați 13 copii. Cine sunt proprietarii (FOTO)

09 August 2018, 16:56 // Societate

Tabăra „Trandafir” de la Vadul lui Vodă, unde 13 copii au fost agresați de către doi așa-ziși educatori minori, aparține Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM). Tabăra a fost dată în arendă unei companii, cu denumirea juridică actuală „Dovi Grup SRL”, fondată de Olga Donică în septembrie anul trecut.  

Foto simbol

Conform datelor de la Cadastru, tabăra de odihnă „Trandafir” aparține ASEM-ului din 2013, când i-a fost dată în gestiune.

„Este tabăra care aparține ASEM, dar care am dat-o în arendă pentru acest an unei companii care este responsabilă pentru toată organizarea procesului de odihnă pentru copii. ASEM-ul doar gestionează această tabără și ce s-a întâmplat nu cunosc, explicație pot da cei care folosesc tabară”, a declarat rectorul ASEM, Grigore Belostecinic pentru ZdG.

Potrivit prorectorului Igor Melnic, tabăra a fost dată în locațiune începând cu acest an companiei „Dovi Grup”, administrată de Olga Donică.

„Când s-au interesat de tabăra noastră și au spus că vor să o vadă, au spus că mai au niște activități în zona de odihnă Vadul lui Vodă, dar eu personal nu le-am cerut acte”, a menționat Igor Melnic pentru ZdG. „Baza de odihnă nu era utilizată. Noi avem niște costuri lunare și din 2016 tabăra deja nu era utilizată. Am discutat cu domnul rector ce putem face cu ea și încercam să găsim pe cine ar putea să o ia în chirie și s-a găsit această persoană care a fost interesată”, a continuat Melnic. 

Compania „Dovi Grup” SRL a fost înregistrată în septembrie 2017. În iunie 2017, aceasta a câștigat două licitații de 1,02 milioane de lei cu Direcția Învățământ Hâncești și Consiliul Raional Ialoveni pentru „achiziționarea foilor de odihnă pentru copii în sezonul estival”.

Datele de la Agenției Achiziții Publice, Direcția Învățământ Hâncești a plătit 592 de mii de lei pentru ca minorii din regiune să beneficieze de odihnă în tabăra „Trandafir”. Consiliul Raional Ialoveni a plătit pentru aceleași servicii 435 de mii de lei.

Conform unui anunț plasat pe un site specializat încă în anul 2014, prețul unui tur de 10 zile începea de la 1370 lei.

Găsiți mai jos câteva imagini de la tabăra de vară ”Trandafir, în care vedem că baia, veceul, camera de dormit și mobilierul se află într-o stare dezastruoasă.

Foto: Deschide.MD

Amintim că potrivit poliției, minorii cu vârstele cuprinse între 11 și 15 ani, ar fi fost lăsaţi în grija a doi adolescenţi cu vârstele de 16 şi respectiv 17 ani, care ar fi recurs la violență, după ce ar fi consumat băuturi alcoolice.

După sesizarea autoritaţile publice locale, a fost convocată o şedinţă, în urma căreia a fost emisă decizia de sistare a activitaţii taberei respective. Ulterior administratorul taberei a limitat poliţiei, reprezentanţilor APL, inclusiv şi părinţilor, accesul în tabără timp de circa 2-3 ore.

Poliţia Capitalei, în comun cu Procuratura, au iniţiat un proces penal pentru tortură în privinţa celor doi adolescenţi, fiind cercetaţi în stare de libertate. Totodată, a fost iniţiată o cauza penală pentru privare ilegală de libertate, în privinţa administratorului, fiind reţinut pentru 72 de ore în izolatorul Direcţiei de Poliţie a mun. Chişinău.

VEZI ȘI:

SCANDAL la o tabără ilegală de la Vadul lui Vodă: 13 minori au fost agresați fizic. Poliția a deschis un dosar penal

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.1610 -0.8379%
USD USD 17.0297 0.0605%
RUB RUB 0.2514 -0.5538%
RON RON 4.1116 -0.8919%
UAH UAH 0.6109 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile