Logo Realitatea.md

Confirmat! Traian Băsescu și soția acestuia, cetățeni ai RM. S-a încălcat legislația?!

09 Iunie 2016, 16:12 // Politica

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat decretul privind acordarea cetățeniei moldovenești fostului președinte român Traian Băsescu și soției acestuia, Maria. Informația a fost confirmată pentru Realitatea.md de către secretarul general al Aparatului Președintelui, Ion Păduraru, potrivit căruia decretul prezidențial a fost semnat în baza articolului 24 din Legea cetățeniei.

Articolul 24 din Legea cetățeniei Republicii Moldova, „Pluralitatea de cetățenii”, prevede următoarele:

„(1) În Republica Moldova, pluralitatea de cetăţenii se permite:
a) copiilor care au dobîndit automat la naştere cetăţenia Republicii Moldova şi cetăţenia unui alt stat;
b) cetăţenilor săi care deţin concomitent cetăţenia unui alt stat, cînd această cetăţenie este dobîndită automat prin căsătorie;
c) copiilor cetăţeni ai Republicii Moldova care au dobîndit cetăţenia unui alt stat în urma înfierii;
d) dacă această pluralitate rezultă din prevederile acordurilor internaţionale la care Republica Moldova este parte;
e) în cazul cînd renunţarea la cetăţenia unui alt stat sau pierderea ei nu este posibilă sau nu poate fi rezonabil cerută;
f) în alte cazuri prevăzute de prezenta lege.

(2) În interesele republicii şi în cazuri excepţionale, cetăţenii unor alte state pot deveni şi cetăţeni ai Republicii Moldova, prin decret al Preşedintelui Republicii Moldova, dacă nu cad sub incidenţa art.20 lit.a)-d).

(3) Dobîndirea de către cetăţeanul Republicii Moldova a cetăţeniei altui stat nu atrage pierderea cetăţeniei Republicii Moldova.

(4) Cetăţeanul Republicii Moldova care posedă cetăţenia altui stat, în raporturile cu Republica Moldova, este recunoscut numai ca cetăţean al ei, cu excepţia cazurilor prevăzute la alin. (1) lit. a)-e) şi alin. (2)”.

Excepția la care se face referire în articolul 24 (2), prevedede temeiurile refuzului de a acorda cetățenia și anume: „Cetăţenia Republicii Moldova nu se acordă persoanei care:

a) a săvîrşit crime internaţionale, militare sau crime împotriva umanităţii;
b) a fost implicată în activitate teroristă;
c) a fost condamnată la privaţiune de libertate pentru infracţiuni premeditate şi are antecedente penale sau la momentul examinării cererii se află sub urmărire penală;
d) desfăşoară activitate care periclitează securitatea statului, ordinea publică, sănătatea şi moralitatea populaţiei;”

Astfel se pare că șeful statului a omis prevederea articolului 20 (1) c) din Legea cetățeniei în care se spune că cetățenia nu poate fi acordată persoanei care „la momentul examinării cererii se află sub urmărire penală”. Potrivit unei știri publicate de Mediafax în aprilie curent, fostul preşedinte Traian Băsescu este cercetat într-un dosar penal, instrumentat de Parchetul General, pentru spălare de bani, în legătură cu achiziţionarea unui teren din zona Băneasa”.

Realitatea.md amintește că Traian Băsescu a depus cererea pentru obținerea cetățeniei Republicii Moldova la 18 martie curent.

Traian Băsescu, URMĂRIT PENAL într-un nou dosar

Traian Băsescu spune de ce nu și-a luat cetățenia Republicii Moldova (VIDEO)

Traian Băsescu și soția sa au solicitat cetățenia Republicii Moldova! La ce etapă se află cererea

Dodon: Băsescu a înțeles că nu mai are nicio șansă în politica din România și vrea să tulbure apele în Republica Moldova (VIDEO)

Traian Băsescu spune ce l-a determinat să solicite cetățenia moldovenească

Usatîi îi mulțumește lui Timofti că nu i-a acordat cetățenie lui Băsescu și cere Procuraturii investigarea acțiunilor de ieri ale unioniștilor (VIDEO)

Rămânem tot mai puțini! În 4 ani, 2600 de persoane au renunțat la cetățenia RM și puțin peste 260 au devenit moldoveni

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5526 -1.2869%
USD USD 16.8289 0.4638%
RUB RUB 0.2657 -1.3368%
RON RON 4.1904 -1.2769%
UAH UAH 0.6394 0.0783%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile