Logo Realitatea.md

Conflict la Drepcăuți! Sătenii spun că nu-și pot lucra pământul și le-a fost pus sechestru pe avere (VIDEO)

13 Martie 2017, 17:48 // Societate

Aproximativ 400 de săteni din Drepcăuți, raionul Briceni, se plâng că nu-și pot lucra pământul. Aceștia afirmă că sunt purtați prin judecăți, pe motiv că le-a fost încălcat dreptul constituţional la proprietate. În cadrul unei conferințe de presă, oamenii au anunțat că le-a fost pus sechestru pe avere.


Foto: soporan.com

Sătenii, alături de primarul localității, au anunțat că există un litigiu între ei și o firmă de la Chișinău. Ei afirmă că rude ale angajaților firmei au primit 100% din cota valorică, iar lor li se propune răscumpărarea cu doar 10% din valoarea reală sau cu maximum 40%.

Oamenii spun că umblă prin judecăți de doi ani de zile și că au fost impuși să semneze un contract referitor la pământurile lor. Ei anunță că vor să-și primească banii pe arenda. 

"Prin moștenire am cotă de pământ și cotă valorică. Pe cota de pământ în 2016 nu a fost dat grâul. Firma ne-a sechestrat casa, cotele valorice, care prin documente false ne-au impus să le dăruim. Ei s-au achitat doar cu o parte din oameni. Ei mi-au adus o pagubă de 400 mii lei", a spus săteanul Nicolae Breaga.

"Sunt invalid de gradul II și sper Domnul să ne de-a sănătate mai multă, dacă vom lupta până la urmă. Cota valorică a mea a fost dată în arendă cu de-a sila, dar nu din voința mea și a soției. Ei mi-au cerut ca să alegem un om căruia să-i încredințăm pământul nostru și ca să ne de-a câte ceva", a declarat săteanul din Drepcăuți Vasile Cojocari.

"În baza cererilor sătenilor am solicitat specialiștilor din Briceni să facă măsurătorile necesare pentru ca fiecare să ştie care e terenul ce le aparține. Cu toate acestea, am fost amenințată de mai multe ori", a anunțat inginerul cadastral al satului Drepcăuţi, Galina Popovici.

Conflictul dintre sătenii din Drepcăuţi și firma de la Chișinău durează de mai mulți ani. Proprietarii au anunțat de mai multe ori că au semnat contracte false, pe un termen de 10 ani. Oamenii cer să-şi prelucreze terenurile independent. Anterior, ei s-au adresat cu această problemă la mai multe autorități publice, inclusiv președintele Nicolae Timofti, dar și reprezentanți ai Guvernului.

Citeste tot despre: Drepcăuți, sechestru, terenuri
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.9077 0.0000%
USD USD 16.7678 0.0000%
RUB RUB 0.2950 0.0000%
RON RON 4.4858 0.0000%
UAH UAH 0.6262 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
05 feb, 09:27 //

SCANDALOS! Radu spune că l-a prins pe Moldovanu ospătându-se la Spitalul nr. 1: „N-am văzut așa chef în viața mea”. Reacția șefului de la Sănătate (VIDEO)

13 feb, 09:26 //

UPDATE: Șapte persoane, reținute în total, după ce CNA și procurorii anticorupție „au răscolit” probe prin Primăria Capitalei (VIDEO)

02 feb, 15:00 //

Foto simbol: Deschide.md Cum se simte fostul „avocat-vedetă” Valerian Mânzat în închisoare și cum s-a adaptat la condiţii, după un an de detenţie

09 feb, 18:01 //

Interceptările AUDIO dintre medicii și agenții de vânzări de medicamente, reținuți azi de CNA! „Și «denghi», fa, 200 de lei?”

09 feb, 13:07 //

Foto simbol UPDATE: Se înțelegeau între ei, ca să scoată bani „negri”. 20 de angajați în domeniul sănătății riscă pușcărie!

15 feb, 11:40 //

LIVE! Declarația președintelui PCRM, Vladimir Voronin de la tribuna Parlamentului

03 feb, 15:16 //

Accident grav cu implicarea unui BMW, pe traseul Chișinău-Dubăsari: Un polițist, tamponat violent (FOTO)

26 ian, 14:57 //

Foto simbol EXCLUSIV! Dezvăluiri incendiare despre ilegalitățile din Bălți: Dovezi cu implicarea lui Renato Usatîi la organizarea referendumului (VIDEO/AUDIO)

22 ian, 10:23 //

Foto: Facebook Jurnalista rusă, oprită pe Aeroportul din Chișinău, despre situația din R. Moldova: „Țara copiilor părăsiți!” (VIDEO)

29 ian, 09:18 //

Foto: crimemoldova.md O mașină a Primăriei Chișinău, zărită lângă blocul în care locuiește o șefă aflată în concediu de maternitate. Silvia Radu a investigat cazul (VIDEO)