Logo Realitatea.md

Consilier municipal: „Să ceri majorarea tarifelor la transportul public, când se fură ca în codru, e o încercare de a înjosi chișinăuienii”

07 Septembrie 2017, 18:26 // Societate

„Să ceri majorarea tarifelor în condițiile în care se fură ca în codru (...) nu este decât o încercare de a înjosi chișinăuienii”, este de părere consilierul municipal PPEM, Ruslan Codreanu. Acesta susține că un asemenea proiect este inoportun în condițiile în care Parcul Urban de Autobuze și Regia Transport Electric nu prezintă rapoarte privind modul în care sunt cheltuiți banii publici. 

„Este greu de numit ceea ce avem astăzi transport public municipal. Înainte de a pune în discuție majorarea tarifelor, Primăria trebuie să răspundă cum sunt cheltuiți banii publici care le acumulează Regia Transport Electric și Parcul Urban de Autobuze. Un studiu efectuat în 2012 arată că zilnic nu se raportează mii de tichete. Deci zeci de mii de lei, zilnic ajung în buzunarele cuiva”, a comentat Ruslan Codreanu subiectul.

„Anul trecut, în 2016, la propunerea noastră CMC a aprobat decizia privind petrecerea unui audit la întreprinderile menționate. Și ce credeți? Corect, nimeni nu s-a obosit să pună în aplicare decizia respectivă, astfel nici un audit nu a fost efectuat. Primăria și conducătorii întreprinderilor menționate spun că nu au bani suficienți pentru înnoirea parcului Regiei Transport Electric și a Parcului Urban de Autobuze, dar rutele de troleibuz și autobuz care aduc cel mai mare profit au fost date agenților economici privați. Chirtoacă a tot promis că rutele de maxi-taxi vor dispărea treptat, dar ele nu numai că nu dispar, rutele de maxi-taxi pe an ce trece au o pondere mai mare. Am spus și cu alte ocazii, conducătorii întreprinderilor municipale, care de ani de zile se plâng că nu au bani suficienți, dar conduc întreprinderea de 20 de ani, trebuie să își prezinte demisia sau să fie demiși”, a continuat consilierul.

„Da, poate că tarifele ar trebui majorate, dar numai după ce va fi clar pentru ce plătim. Achităm să fim ghiontiți, călcați în picioare, să înghețăm iarna și să transpirăm vara așteptând câte o oră transportul? Fiecare întreprindere are indicatori de evaluare, dar de care nu țin cont. La fel și fiecare administrator de rută de maxi - taxi este obligat să respecte anumite condiții și indicatori pe care le încalcă în permanență”, susține Codreanu.

Amintim că Primăria capitalei a anunțat că Direcția transport a elaborat două proiecte de decizie privind majorarea tarifelor la călătorie în transportul public din Chișinău. Dacă proiectul va fi susținut de aleșii locali, prețul unei călătorii cu troleibuzul va fi de 3 lei, cu autobuzul - 4 lei și cu microbuzul - 5 lei.

Vezi și:

Majorarea tarifelor în transportul public: Șoferii de microbuze au cerut 10 lei pentru o călătorie! Ce soluție are primarul Grozavu

Citeste tot despre: CMC, majorare tarife, PPEM, Ruslan Codreanu
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.6275 -0.3271%
USD USD 16.8512 -0.0949%
RUB RUB 0.2979 -0.0336%
RON RON 4.4163 -0.5450%
UAH UAH 0.5840 -0.2562%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile