Logo Realitatea.md

Consiliul Economic pe lângă prim-ministru, în şedinţă cu oamenii de afaceri

17 Aprilie 2014, 20:46 // Economie

Iurie Leancă a prezidat azi ședința Consiliului Economic pe lângă prim-ministru, la care au participat reprezentanţi ai mediului de afaceri. Discuțiile s-au axat pe serviciile de înregistrare a agenţilor economici, prestate de Camera Înregistrării de Stat – calitatea, operativitatea și prețul acestora, discuţia fiind concentrată pe problemele relevate de reprezentanţi ai mediului de afaceri.

foto: gov.md

"Vreau ca cei care vor să-și deschidă o afacere, atunci când vor ajunge la Camera Înregistrării de Stat, să fie tratați frumos, perioada să dureze puțin,  iar costurile aferente să fie mai mici”, a subliniat Iurie Leancă.

Acesta a mai subliniat că Executivul este interesat în crearea condițiilor favorabile pentru toți cei care vor să-și deschidă o afacere şi să o gestioneze fără bariere instituţionale sau financiare.

La rândul său, ministrul Justiției, Oleg Efrim, a anunțat că în curând va fi modificat statutul Camerei Înregistrării de Stat, din întreprindere de stat în instituție publică, ceea ce va permite o organizare mai eficientă a instituţiei.

În cadrul şedinţei, au fost lansate și propuneri pentru simplificarea procedurilor de înregistrare a afacerilor, prin introducerea ghişeului unic. Astfel, antreprenorii nu vor mai trebui să se deplaseze la mai multe instituţii publice în procesul de înregistrare a afacerilor. Acest lucru va putea fi efectuat electronic, eliminând necesitatea unor servicii prestate acum contra plată.

Vicepremierul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a reiterat că Guvernul va reduce perioada de înregistrare a afacerii la 24 de ore.

De asemenea, s-a discutat și despre lărgirea accesului la informaţie din Registrul de Stat şi din actele de constituire prin crearea unui registru unic al persoanelor juridice, care va conţine informaţia referitor la persoanele juridice, dar şi fondatorii acestora. Serviciul va fi accesibil online, fără plată, conform celor mai bune practici din ţările Uniunii Europene.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1217 0.0000%
USD USD 18.4281 0.0000%
RUB RUB 0.2348 0.0000%
RON RON 4.1664 0.0000%
UAH UAH 0.6689 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile