Logo Realitatea.md

Controale ANSA la producătorii moldoveni după investigația despre conținutul lactatelor. Prima ”victimă” – JLC

05 Februarie 2018, 16:45 // Economie

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor s-a autosesizat în urma informațiilor apărute în presă cu privire la parametrii de calitate a produselor lactate ce aparțin anumitor producători autohtoni și furnizori străini. Acestea erau incluse într-un studiu, efectuat la comanda Fundației Est-Europene, care a supus testelor de laborator 126 de produse lactate a diferitor producători din Ucraina, România și Republica Moldova. 

Astfel, reprezentanții ANSA s-au convocat într-o ședință azi dimineață, după care au mers cu un control inopinat la compania JLC, cea care, potrivit cercetării, a avut cele mai proaste rezultate la capitolul prezenței grăsimilor străine în produse, informează Bani.md. 

Astfel, specialiștii ANSA au prelevat astăzi probe de la toată gama de produse, în special de la cele incluse în studiu.

De cealaltă parte, reprezentanții companiei resping acuzațiile și spun că produsele JLC corespund tuturor cerințelor, iar rezultatele studiului sunt false. În fața presei a ieșit tehnologul principal al companiei și directorul pe domeniul de comerț, care au negat faptul că lactatele JLC ar conține grăsimi vegetale în exces. 

Totuși, reprezentanții companiei spun că nu își pot dovedi nevinovăția, întrucât, probele pentru expertiza respectivă au fost prelevate aproximativ în luna noiembrie, iar în cadrul companiei, probe din partida respectivă nu mai sunt. Aceștia susțin că în fiecare zi, din fiecare produs și din fiecare partidă sunt prelevate probe ce se păstrează în companie până când termenul de valabilitate al respectivului produs expiră. Astfel, probe din luna noiembrie nu mai există, pentru a putea fi demonstrat contrariul rezultatelor menționate în studiu. 

Întrebat despre impactul grăsimilor vegetale asupra sănătății omului, șeful Direcției Municipale pentru Siguranța Alimentelor, Roman Vengher, a menționat că grăsimile vegetale se descompun mai greu în organism, de aceea, ele nu sunt recomandate unor categorii de persoane ce suferă de anumite maladii. 

Directorul adjunct al ANSA, Ion Toma, a declarat că Agenția nu știa despre respectivul studiu și că s-a autosesizat vineri, odată cu apariția rezultatelor investigației în presă. Acesta spune că sectorul industriei laptelui se află în vizorul ANSA de mai mult timp, producătorii din domeniu fiind verificați de 4 ori pe an. 

Șeful adjunct al ANSA a menționat că pe parcursul anului 2017, ANSA a depistat produse neconforme în urma controalelor, iar unele loturi au fost nimicite. Evident, companiile la care s-au găsit neconformități au fost amendate, dă asigurări Toma. 

Astăzi, la sediul JLC, specialiștii ANSA au verificat lanțul tehnologic, condițiile de producere și plasare pe piață, dar și au prelevat probe din depozite și din magazinul specializat al companiei. Probele prelevate vor fi examinate în laboratorul ANSA, acreditat în domeniu, iar rezultatele vor fi gata în decurs de 5 zile, spune Toma. 

Pentru depășirea normei de grăsimi vegetale în produsele lactate, spune reprezentantul ANSA, compania JLC riscă o amendă de până la 15.000 de lei.

Amintim că vineri, în presă au apărut rezultatele unei investigații, care a scos la iveală faptul că un număr mare de produse lactate nu conțin aproape deloc grăsimi din lapte.

Pentru examinare au fost selectate 126 de produse lactate (ale producătorilor din România, Ucraina și Republica Moldova). Cea mai gravă situație, în cazul căreia conținutul de grăsime străine a fost cel mai mare, a fost la compania JLC. 

În total, au fost examinate diferite tipuri de produse: unt, smântână, lapte, brânzeturi, caș, cremă de brânză, lapte, iaurt, lapte condensat, frișcă...

Toate au fost produse de la 45 de întreprinderi de prelucrare din Moldova, Ucraina, Belarus, România, Bulgaria, Polonia, Germania, Danemarca și Finlanda. Printre cele mai importante procesoare din Moldova incluse în studiu au fost  „JLC”, „Lapte Mark”, „Lactis”, „INLAC”, „Lapmol”, „Fabrica din Drochia”, „Fabrica de brinzeturi Soroca”, „Fabrica de brinzeturi Cahul”, „Incomlac” , „Sana”.

Potrivit rezultatelor, un sfert din eșantioanele prezentate nu au trecut testul.

Vezi AICI rezultatele pentru fiecare produs în parte.

Citeste tot despre: ANSA, controale, JLC
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4029 0.5050%
USD USD 17.1244 -0.0455%
RUB RUB 0.2588 1.1333%
RON RON 4.0932 0.5626%
UAH UAH 0.6301 0.1590%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile