Logo Realitatea.md

Conturile de Facebook și Instagram ale liderului Ceceniei, blocate. Ministru: „Este un atac cibernetic josnic”

28 Decembrie 2017, 12:21 // În lume

Administrația rețelei de socializare Facebook a explicat din ce cauză a fost blocat contul președintelui Ceceniei, Ramzan Kadîrov, făcând referire la sancțiunile impuse acestuia de către SUA, transmite RBC.

„Contul aparține unei persoane sau a fost administrat de o persoană, care este înregistrată în lista cetățenilor supuși sancțiunilor SUA. În acest sens, Facebook are obligația juridică să dezactiveze contul în cauză”, se menționează în răspunsul oferit surse citate.

SUA a introdus sancțiuni pentru Kadîrov acum opt zile, pe data de 20 decembrie. Potrivit autorităților americane, conducerea cecenă ar fi implicată în „crime, torturi și alte încălcări ale drepturilor omului”, sancțiunile emise presupunând interzicerea intrării în SUA și înghețarea activelor pe teritoriu.

Peste trei zile, pe data de 23 decembrie, conturile de Facebook și de Instagram al liderului Ceceniei au fost blocate. În aceeași zi, ministrul Ceceniei privind politica națională, relațiile externe, presă și informații, Djambulat Umarov, a calificat aceste acțiuni drept sabotaj - „un atac cibernetic josnic”.

Totodată, săptămâna trecută, și purtătorul de cuvânt al liderului Kremlinului, Dmitri Peskov, a comentat sancțiunile emise pentru Kadîrov. „Noi considerăm că acesta sancțiuni sunt ilegale și neprietenoase. Noi nu suntem de acord cu ele și asta e tot ce putem spune”, a conchis Peskov, adăugând că „cel mai probabil se poate de presupus că principiul reciprocității va fi respectat”.

La rândul său, Kadîrov a precizat pe canalul său de Telegram că s-a adresat cu un apel la administrația rețelei Instagram în legătură cu blocarea contului, însă nimeni nu i-a răspuns.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5480 0.0000%
USD USD 16.9702 0.0000%
RUB RUB 0.2588 0.0000%
RON RON 4.1895 0.0000%
UAH UAH 0.6052 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile