Logo Realitatea.md

Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, aprobată de Guvern! Documentul prevede asigurarea accesului acestora la servicii publice calitative

20 Iulie 2016, 20:16 // Societate

Guvernul a aprobat, în cadrul şedinţei de astăzi, Setul de indicatori pentru monitorizarea implementării Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi. Documentul include măsurile elaborate de stat și indicatorii de monitorizare a eficienței acestora privind protecţia și susţinerea persoanelor cu necesităţi speciale, respectarea drepturilor acestora şi a angajamentelor asumate de Republica Moldova în acest sens.

Monitorizarea progresului și eficienței măsurilor în domeniul drepturilor persoanelor cu dizabilități se va realiza prin 3 categorii de indicatori specifici: de structură, de progres şi de rezultat. Fapt care va oferi posibilitatea aprecierii gradului de armonizare a cadrului legal național cu prevederile Convenției, eficiența politicilor și mecanismelor de implementare a legislației și impactul real asupra vieții persoanelor cu dizabilități și incluzinea lor socială.

Printre indicatorii aprobaţi se regăseşte angajamentul autorităţilor publice de a elabora cadrul normativ necesar pentru combaterea discriminării faţă de persoanele cu nevoi speciale, de a asigura accesul acestora la servicii publice calitative, precum şi la servicii speciale, în funcţie de necesităţile persoanei. Totodată, persoanele cu dizabilităţi vor fi susţinute să se implice activ în sistemul educaţional, de sănătate, cultural, precum şi să participe la activităţi sportive şi de agrement și procesul decizional.

Republica Moldova a ratificat Convenția Organizației Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilități pe 9 iulie 2010, angajându-se să armonizeze legislația națională cu principiile descrise în act.

Conform datelor oficiale, în Moldova, sunt înregistrate peste 184 mii persoane cu dizabilități sau 5,2% din populație, din care peste 13 mii sunt copii (1,8% din numărul total de copii din țară).

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5576 0.5083%
USD USD 17.2246 0.1989%
RUB RUB 0.2678 1.7477%
RON RON 4.1103 0.4472%
UAH UAH 0.6337 -0.3773%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile