Logo Realitatea.md

Creatorul internetului: „E o platformă neutră pe care poți crea orice. Nu puteți da vina pe mine pentru tot ce apare acolo”

02 Noiembrie 2018, 10:55 // Tech

Într-una din rarele sale ieșiri publice, inventatorul internetului trage un semnal de alarmă asupra dominației scăpate de sub control a giganților IT. Acesta crede că Facebook și Google ar trebui să treacă printr-o revoluție digitală, astfel încât să își reducă din influență, informează Digi24.

Foto: theverge.com

Inventatorul Web-ului, Tim Berners-Lee, mai spune că e dezamăgit de starea actuală a internetului, mai ales după scandalurile privind folosirea datelor personale și utilizarea social media pentru a răspândi ură. Apple, Microsoft, Amazon, Google și Facebook au împreună o capitalizare de peste 3.7 trillioane de dolari, cât PIB-ul Germaniei anul trecut.

Tim Berners-Lee, cercetător la CERN: „Într-o economie de piață normală, când o societate capitalistă se dezvoltă, de obicei avem de-a face cu pioneri într-un anumit domeniu sau o parte sau alta dominându-le pe celelalte. Bineînțeles că în cazul rețelelor sociale, a magazinelor online, acestea tind să funcționeze mai eficient când au mai multe date ale utilizatorilor, mai mulți utilizatori, devin economii la scară, deci în mod natural vei avea o companie care domină sectorul de activitate, iar acum există multă consolidare. De-a lungul istoriei nu cred că am văzut cu adevărat o alternativă reală la oficialitățile antitrust care vin și separă lucrurile.

Cred că există un pericol de concentrare, dar pe de altă parte ar trebui, înainte să le separăm, ar trebui să avem răbdare să vedem dacă nu vor fi până la urmă perturbate, nu de un jucător mic care vine din urmă și le scoate de pe piață, ci mai degrabă de schimbările din piață când atenția consumatorului se îndreaptă deodată către altceva.

Sunt dezamăgit de starea actuală a internetului. Inițial era descentralizat. Le dădea tuturor senzația că sunt apreciați pentru contribuția fiecăruia dintre ei.

Până la un punct, internetul este o platformă neutră, însă Facebook și Twitter nu sunt platforme neutre. Acestea nu sunt o pagina goală, iar internetul ar trebui să fie o pagină goală pe care poți crea orice. Nu puteți da vina pe mine pentru tot ce apare acolo, eu doar am creat acea hârtie.”

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3862 0.3754%
USD USD 17.1083 0.2073%
RUB RUB 0.2587 0.7399%
RON RON 4.1557 0.3744%
UAH UAH 0.6154 0.1465%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile