Logo Realitatea.md

DEZVĂLUIRI despre creditele neperformante oferite de BEM. Persoane decedate ar fi primit peste 300 de milioane de lei

27 Noiembrie 2014, 21:05 // Economie

Au furat peste 300 de milioane de lei de la Banca de Economii și au scăpat basma curată! Mai mult, persoanele implicate în obținerea creditelor neperformante au aranjat creditarea pe numele unor oameni care nu mai sunt în viață. Declarațiile au fost făcute astazi la o conferință de presă de activistul Igor Caldare.

Foto: Bani.md

În perioada 2010-2013, nouă companii au împrumutat de la Banca de Economii 330 de milioane de lei, care ulterior nu a fost întoarse. Despre aceasta a anunțat și președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Veaceaslav Ioniță, în luna septembrie. Deputatul a și explicat cum au fost acordate creditele.

”Nu aș vrea să fiu învinuit de speculații, cel puțin îmi pare rău că se conturează anumite persoane care niciodată n-am crezut că vor apărea în astfel de liste. Cine? Cel puțin din ceea ce am primit eu se vede foarte clar că din nefericire este o persoană care m-a convins cu cinci ani în urmă să mișcăm Moldova înainte. Domnul Vlad Filat”, a spus Ioniță.

”Se face un credit fals. Un bun care costă un milion de lei se procură cu 30 de milioane de lei. Se ia un credit de 30 de milioane pe un bun de milion de lei. Banii se achită la o atreia firmă off-shore. Și în felul acesta sunt scoși. Ca atare se cumpără un bun de un milion de lei pe care s-a achitat 30 de miloane de lei credit”, a adăugat Veaceslav Ioniță.

Printre cele nouă firme implicate în scandalul spălărilor de bani prin firmele off-shore se regăsesc și companiile Alexus Plus și Proacvacom, care au împrumutat de la bancă 2,9 milioane de euro. Fostul propietar al companiei Proacvacom a explicat cum a obținut creditul și care a fost miza escrocilor care l-au forțat să facă parte din această schemă.

Potrivit lui, unul dintre escroci este Ion Lambantu care i-a propus să ia un credit de 1, 7 milioane de euro de la Banca de Economii pentru dezvoltarea afacerii. Compania Proacvacom producea băuturi răcoritoare și prin obținearea unui credit urma să modernizeze fabrica și să atragă în țară un producător cu renume mondial.

”Pentru producerea acestui brand aveam nevoie de circa pentru a instala linii ultra moderne, de a ridica fabrică ultra modernă este nevoie de circa 800 de mii de euro cu tot cu mijloace circulante. Însă ca urmare nimeni din ei s-a stipulat în contract de un milion 700 de mii de euro. Lambantu mi-a spus că diferența o luăm noi, iar ție îți lăsăm 800 de mii”, spune una dintre victime. 

Denis Ureche, victima lui Ion Lambantu și Iurie Drozd, susține că cererea de obținere a creditului a fost semnată de altcineva, în timp ce el se afla în afara țării. Acest lucru este confirmat și de datele din pașaportul lui Ureche, din 2011. El a mai adăugat că în cererea depusă sunt indicate bunuri care urmau să fie gajate fără știrea proprietarilor reali.

După ce a obținut creditul, administratorul Proacvacom așa și nu a mai beneficiat de banii promiși pentru dezvoltarea companiei. Ureche susție că Iurie Drozd și Ion Lambantu îl șantajau și îl amenințau și-i indicau unde și cui să transfere banii împrumutați.

”Semnau contractele administratorii companiilor off-shore. El se ocupa cu Chestiile date. El îmi aducea contractele semnate și ștampilate deja. Și fiecare contract când se aducea era un mare scandal. Eu nu vroiam să transfer banii. Mă șantajau pe mine și familia mea. De exemplu domnul Drozd un vorbitor de limbă rusă mi-a spus: Fii atent că vei găsi capul câinelui iubit pe gard, iar dacă nu, atunci capul soției va fi”, a adăugat Denis Ureche. 

În data de 30 iulie 2012 Ion Lambantu a fost reținut de ofțerii CNA pentru că a prejudiciat Banaca de Economii. Potrivit lui Denis Ureche, Lambantu a fost reținut deoarece nu ar fi împărțit banii furați de la BEM cu prim-ministrul de atunci Vlad Filat. Mai mult, Labantu ar fi fost reținut la indicația directă a lui Filat. Neoficial, acest fapt este confirmat și de către unii reprezentanți ai Centrului Național Anticorupție. Solicitați de Realitatea TV, să ne dea o recația la cameră, responsabilii de la CNA ne-au refuzat.

”Din spusele lui Iurie Drozd eu atunci încă nu-l înregistram. El mi-a declarat că toate aceste furturi de la banca de economii cu acordul lui Vladimir Filat. Ion lambantu a fost urmărit penal urmărit penal din primăvara lui 2012. Și la data de 30 iulie a fost arestat privind furtul banilor de la banca de economii”, a mai menționat Denis Ureche.

Denis Ureche spune că a oferit 60 de mii de euro pentru a plăti pentru eliberarea lui Lamabantu. Suma a fost luată de la firma Proacvacom de către Alexei Gorincioi, ginerele lui Ion Lambantu. După ce a fost eliberat, Lambantu și Drozd l-au deposedat pe Denis Ureche de afacere prin fabricare unor dosare civile împreună cu unii reprezentanții din cadrul CNA și a Judecătoriei sectorului Râșcani. Mai mult, victima susține că a fost forțat să întoarcă datoria de 1,7 milioane de euro, bani împrumutați de la BEM.

”După ce Lambantu te ține sub control, el face ce dorește din tine. El îți spune: eu îți iau casa. Îți iau masa, mașina îți iau tot. Tu nu ai nimic. Ai venit fără chiloți la mine, fără chiloți ai să pleci. Acestea sun cuvintele lui Lambantu Ion”, mai menționează victima.

După ce a fost mințit și șantajat, Ureche a mers în primăvara anului 2013 la Centrul Național Anticorupție pentru a depune mărturii cu privire la fărdelegile care au loc la BEM. 

”Pe lângă toate acestea ca să-mi dovedesc nevinovăția eu am solicitat de la Centru Național Anticorupție printr-un demers eleiberarea mie a unor instalații audio și video pentru am demonstar nevinovăția și implicarea în acest furt a lui Lambantu Ion și Iurie Drozd. Centrul Național Aticorupție a trecut cu vederea acest demers. După ce am dat declarațiile date. Eu am dat declarații directe și am învinuit în aceste declarații două persoane Ion Lambantu și Iurie Drozd. Direct. În câteva zile după ce am dat aceste declarații oficial am fost chemat de Ion Lambantu și mi-a spus domnul Ureche, Denis. Astăzi, în Republica Moldova vine Uniunea Europeană. Și la CNA și la Procuratură și Judecătorie peste tot vor fi puse persoane care vor controla activitatea acestor organe. Și dumitale n-ai să poți să-ți rezolvi problemele. Dar eu îi dau o întrebare: Ce probleme trebuie să rezolv? Eu personal nu am furat nimic. Tu trebuie să-ți rezolvi problemele. El spune: Hai ca noi să le rezolvăm, tu rebuie să mergi la CNA și să dau niște declarații pe care ți le dau eu ție. Dați-le! Le vei primi mâine. Înainte de intra la ofițerul de urmărire penală avocatul. Al cui avocat? Avocatul meu care mi-a fost dat de Lambantu Ion. În cazul dat îmi înmână declarațiile pe care eu pur și simplu trebuie să le semnez. După promisiunile lui Lambantu problema este rezolvată”, mai povestește Denis Ureche.

În urma discuțiilor, Denis Ureche spune că în toată afacerea Alexei Crăciun urma să fie țapul ispășitor care trebuia să devină peste noapte proprietarul companiei Proacvacom și care la acel moment nu mai era în viață. Astfel, dacă Denis prezenta mărturii false, Alexei Crăciun urma să devină proprietarul companiei și își asuma împrumutul luat de la BEM. 

Alexei Crăciun este în prezent proprietarul Companiilor Alexus Plus și Proacvacom. S-a întâmplat după ce a fost falsificat un dosar civil înregistrat la judecătoriea sectorului Râșcani din Capitală, mai spune Ureche. Părțile implicate în falsificarea dosarului, potrivit lui Denis Ureche sunt: Alexei Gorincioi, ginerele lui Ion Lambantu, Ilona Macari, Vasile Mămăligă și Octavian Sirețeanu de comun acord cu fostul judecător al Judecătoriei Râșcani Iurie Țurcanu. De acest dosar era responsabil juristul lui Ion Lambantu, Viorel Pârgari, rudă a lui Iurie Țurcan și nepotul lui Alexei Crăciun. 

În baza acestui dosar civil falsificat au mai fost falsificate două dosare la Camera Înregistrării de stat de Către registratorul Dragomir Ala, afirmă Denis Ureche. Astfel, în 2013 în urma unui proces de judecată, Aexei Crăciun devine proprietarul Companiei Alexus Plus care a luat un credit de 1,2 milioane de euro de la BEM. Data când a fost depusă cererea în judecată nu coincide cu dată semnării contractului de împrumut dintre Crăciun Alexei și Gorincioi Alexei prin care cel din urma a împrutat de la primul 115 mii de lei, iar în contul stigerii datoriei Crăciun s-a ales cu Alexus Plus. Data înregistrării cererii este fixată pe 17 ianuarie 2013, iar contractul este semnat în data de 14 februarie 2013.

Un alt fapt care a fost omis de către cei care au fabricat dosarul este că Alexei Crăciun, domiciliat în Bender, dar în satul Talmaza, raionul Ștefan Vodă. O altă dovadă este că lipsește semnătura lui Alexei Crăciun în dosar. În cele din urmă, pretenția înainată de Alexei Crăciun pentru intoarcerea datoriei nu este semnată de creditor, ci de un oarecare Ion Crăciun.

”Acel credit se vede că este fals este făcut cu un scop de a devaliza banca însă răspunderea s-a încercat a fi trecută tocmai pe seama persoanei decedate. Deaorece cunoaștem că este un om care nu avea rude. Pe care făptuitorii și-ar fi dorit să-l creadă dispărut. Astfel procuratura noastră care este incompetentă la capitolul investigații l-ar fi dat în căutare”, explică avocatul Ana Ursachi.

Totuși, Alexei Crăciun continuă să semneze acte în instanțele de judecată chiar și după moarte. De exemplu, semnătura lui este prezentă pe o cerere de chemare în judecată din data de 27 octombrie 2014, pe când Alexei Crăciun este mort din 13 aprilie 2014.

Rudele defunctului nu știau că acesta este proprietarul a două companii. Mai mult, fratele lui Alexei Crăciun spune că nu cunoaște în ce circumstanțe a murit acesta.

”El era tare bolnav, slăbuț, nebărbierit cinstit. Cinstea. Și i-am spus leapădă băutul ca-i să pleci în pământ. El vai de capul lui el nu avea haine pe dânsul da nu milioane. M-au sunat că nui-i Alexei de trei zile. Și când au venit și l-au căutat pe la Chșinău pe la morgă. Și apoi l-au găsit mort. Cum am înțeles a fost luat de urgență. Ce i-au făcut nu știu. I-au pus o injecției și l-ua trimis acasă. A ajuns el acasă s-au nu”, mărturisește fratele lui Tudor Crăciun.

”În primul rând eu personal pe dumnealui nici nu-l cunosc. Cunosc buneii lui fratele lui cu dumnealui nu m-am întâlnit niciodată. Dacă mă întrebați de afacerile pe care le are. Știind frații, știind buneii nu-mi vine să cred că ar fi avut careva afaceri. În să el la noi pe registrul de evidență în primăria satului Talmaza el a decedat conform registrului a decedat pe date de 13 aprilie 2014 și i-a fost eliberat certificatul de deces pe data de cinci luna a cincea 2014”, declară viceprimarul satului Talmaza, Anton Sîrghii.

De fărdelegile de comise de Ion Lambantu, Iurie Drozd și Eduard Tverdohleb au avut de suferit și alți oameni de afaceri.

”Lambantu Ion a atăcat sisitemul bancar în proporții deosebit de mari, cu sume mari inclusiv Eximbank 35 de milioane, inclusiv Victoriabank 120 de milioane de lei, inclusiv Banca de Economii 18 milioane de Euro sau 330 de milioane de lei. În prezent acestă persoană după atacul sisitemului bancar a atăcat sisitemul judecătoresc prin scheme de fals și fals în acte și excrocherii în proporții deosebit de mari. Au fost falsificate în instanțî 18 dosare civile la comanda acestei persoane”, a adăugat Alexei Damaschin, victimă a escrocheriilor. 

Potrivit avocaților pedeapsa pentru fals în acte și obținearea creditelor neperformante duce la ani grei de pușcărie.

”Falsul în acte nu este nimict altceva decât o infracțiune care însoțește alte infracțiuni comise în acest caz. Putem vorbi despre dobândirea prin înșelăciune a unui credit de delapidare a bunurilor. În special cui a fost aceste bunuri încredințate vorbim de șefii băncilor. Este o escrocherie pură care prevede 20 de ani de privațiune de lobertate”, subliniază avocatul Ana Ursachi.

După ce au furat banii de la BEM escrocii și-au procurat imobile de milioane de lei în diferite sectoare ale Chișinăului.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.8807 0.6664%
USD USD 16.9753 0.2238%
RUB RUB 0.2167 0.7907%
RON RON 4.0807 0.6735%
UAH UAH 0.5998 0.1837%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile