Logo Realitatea.md

Creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc azi pe Sf. Dumitru! Ce NU ai voie să faci în această zi

08 Noiembrie 2018, 09:37 // Societate

Creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Dumitru. Marele Mucenic a fost un martir creștin, care a trăit în vreme împăraților Maximian și Dioclețian. 

Foto: stirileprotv.ro

Se consideră că în ziua de Sf. Dumitru, căldura intră în pământ, iar gerul începe să își arate colții. 

Sf. Dumitru este considerat şi patronul păstorilor, ziua lui fiind aceea în care, spune tradiţia, ciobanii află cum va fi iarna. Aceştia îşi aşează cojocul în mijlocul oilor şi aşteaptă să vadă ce oaie se va aşeza pe el. Dacă se va culca o oaie neagră, iarna va fi bună, iar dacă se va culca o oaie albă, anotimpul rece va fi aspru.

Un alt mod de a afla cum va fi iarna este acela de a urmări mersul oilor în dimineaţa sărbătorii Sf. Dumitru. Astfel, dacă dimineaţa se va trezi mai întâi o oaie albă, care va pleca spre sud, iarna va fi grea. Dacă se va trezi o oaie neagră şi va pleca spre nord, iarna va fi uşoară.

Potrivit altor tradiţii, dacă de Sf. Dumitru este vreme aspră, iarna va fi bună, iar de va fi vreme bună, toamna va fi lungă şi frumoasă. Dacă luna va fi plină şi cerul acoperit de nori, iarna va fi aspră, cu zăpezi mari.

Se spune că de ziua Sf. Dumitru nu se piaptănă, iar în Bucovina se zice că cine seamănă usturoiul după această sărbătoare, va avea parte numai de pagube în anul viitor. 

În Republica Moldova, de Sf. Dumitru în mai multe localități este hram. Și la Orhei este azi hram. 

În țara noastră, peste 36 de mii de bărbați se numesc Dumitru,în jur de 28 de mii - Dmitri și 170 - Dimitrie. 3200 de femei se numesc Dumitrița și peste 60 - Dumitra.

Citeste tot despre: hram la Orhei, hramuri, Sf. Dumitru
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5034 -0.7471%
USD USD 17.2634 0.0829%
RUB RUB 0.2683 -0.8133%
RON RON 4.1053 -0.6438%
UAH UAH 0.6419 1.2780%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile