Logo Realitatea.md

Cristina Lesnic explică care sunt beneficiile plăcuțelor neutre pentru posesorii de maşini din regiunea transnistreană (VIDEO)

25 Aprilie 2018, 17:35 // Actualitate

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a explicat după ședința Guvernului din 25 aprilie 2018 care sunt beneficiile plăcuțelor neutre pentru posesorii de maşini din regiunea transnistreană. Potrivit acesteia, în urma protocolului semnat de Chișinău și Tiraspol, va fi posibilă o mai mare transparență în procesul de înregistrare a autovehiculelor din Transnistria.

”Prin această decizie protocolară s-a făcut un pas înainte pentru soluționarea problemei celor care-și înregistrau de pe malul drept pe malul stâng al Nistrului autovehiculele proprii. Mai mult, vom ști cine circulă, cine se află la volan și cu aparține acest document. Vom avea o mai bună prezență a reprezentanților autorităților competente în teritoriu, o mai mult vizibilitate și, desigur, vom avea o integrare a procedurilor în sistemul legal al R. Moldova”, spune viceprim-ministrul.

Potrivit oficialului, începând de mâine va fi inițiat mecanismul de implementare a hotărârii.

”Am convenit cu Tiraspolul că, începând de mâine până 1 septembrie, vom lucra la mecanismul de implementare. Locația care va fi stabilită este numită așa ”punct de înregistrare a transportului auto”. Interesant în acest caz este faptul că vor exista aproximativ câte 15 funcționari, reprezentați în cadrul fiecărui punct de înregistrare atât la Râbnița, cât și Tiraspol”, a adăugat Cristina Lesnic.

Amintim că potrivit unei decizii semnate ieri, 24 aprilie, de către reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului, la Bender, posesorii de mașini din regiunea transnistreană vor primi plăcuțe neutre și vor fi admiși în traficul internațional începând cu 1 septembrie 2018.

Astfel, mijloacele de transport vor avea plăcuțe auto neutre, cu numere de înmatriculare format din trei litere și trei cifre, și un pașaport tehnic conform cerințelor Convenției de la Viena privind circulația internațională. Decizia vizează doar persoanele fizice.

Reînregistrarea autovehiculelor transnistrene se va face la cerere, în două oficii din orașele Tiraspol și Râbnița, care vor fi create cu asistența Misiunii OSCE în Republica Moldova. Un autovehicul nu va putea avea în același timp un număr neutru și un număr transnistrean. Locuitorii din stânga Nistrului care vor decide să-și păstreze numărul transnistrean vor putea călători cu mijloacele de transport respective doar pe teritoriul Republicii Moldova.

CITEȘTE ȘI:

Decis! Automobilele din Transnistria vor fi înzestrate cu plăcuțe neutre și admise în traficul internațional (FOTO)

Procedura de aplicare a apostilei pe actele de studii emise în regiunea transnistreană, aprobată astăzi de către Guvern

Americanii salută accesul legal pentru autovehiculele din regiunea transnistreană în traficul internațional

Pavel Filip critică reacțiile negative cu privire la plăcuțele neutre: Nimeni nu spune că este pentru prima dată când vom verifica mașinile de pe acest teritoriu

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5373 -0.5513%
USD USD 17.1674 0.2312%
RUB RUB 0.2571 0.8631%
RON RON 4.1699 -0.7048%
UAH UAH 0.6135 0.3599%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile