Logo Realitatea.md

CSJ a respins cererea de recuzare a judecătorilor ce vor examina legalitatea numirii în funcție a procurorului general, Eduard Harunjen (VIDEO)

23 Decembrie 2016, 22:22 // Societate

Vrea demiterea lui Eduard Harunjen din funcția de procuror general, dar este nemulțumit de magistrații care urmează să-i examineze contestația. Este vorba despre liderul Casa Noastră Moldova, Grigore Petrenco, care a cerut recuzarea completului de judecată al CSJ, ce s-a întrunit pentru a analiza argumentele fostului deputat. Curtea Supremă de Justiție a respins această cerere ca fiind neîntemeiată. 

Potrivit lui Grigore Petrenco, decizia magistraților a fost una previzibilă. Totuși, deși susține că acest complet de judecători nu poate examina obiectiv și imparțial dosarul, nu renunță la demersul său.

„Eu am spus din start că nu avem încreedere în justiția Republicii Moldova, nici în completul precedent, nici în completul care a examinat această recuzare, dar oricum eu cred că noi trebuie să folosim toate căile legale pentru a apăra drepturile noastre”, a declarat acesta.

De cealaltă parte, reprezentantul Consiliului Superior al Procurorilor, Marcel Dumitraș, susține că argumentele lui Petrenco sunt nefondate: „Nu a fost invocat niciun temei plauzibil în condițiile art. 50 Cod de procedură civilă. Este bazat pe declarații. Cauza nici nu a purces la examinare, deci nu putem vorbi de imparțialitate. E o prespunere și o declarație”.

Realitatea.md amintește că Grigore Petrenco a depus o cerere de chemare în judecată a Consiliului Superior al Procurorilor pentru decizia structurii de a-l propune pe Eduard Harunjen în funcția de procuror general. Anterior, și decretul președintelui în funcție Nicolae Timofti a fost contestat la Curtea Constituțională, care a decis însă că Eduard Harunjen a fost numit legal în funcție.

Citește și:

Decretul președintelui privind numirea Procurorului General, contestat la Curtea Constituțională (DOC)

Răspunsul lui Harunjen la contestarea numirii lui în funcția de procuror general: Când am decis sa candidez, am făcut-o conştient că nu există în activitatea mea vulnerabilităţi

Procurorul general, Eduard Harunjen, a fost numit legal în funcție. Curtea Constituțională a respins sesizarea ca fiind inadmisibilă

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6016 0.4108%
USD USD 17.7526 0.2558%
RUB RUB 0.2769 1.6893%
RON RON 4.1404 0.4488%
UAH UAH 0.7171 0.3218%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile