Logo Realitatea.md

Cu MTender, achizițiile publice vor deveni mai simple și mai transparente: Armașu: Vom eficientiza mult felul cum sunt utilizați banii publici

11 Iulie 2018, 17:53 // Economie

Guvernul a aprobat astăzi în cadrul ședinței Conceptul tehnic al Sistemului Informațional Automatizat „Registrul de stat al achizițiilor publice” – MTender. În baza conceptului, în următoarele două luni vor fi elaborate Regulamente pentru implementarea platformei MTender.

Foto simbol

Bani.md menționează că o versiune simplificată a sistemului MTender se află în perioada de pilotare deja de 18 luni și, potrivit ministrului Finanțelor, a fost demonstrată funcționalitatea și beneficiile conceptului de a avea o bază centrală administrată de Guvern și câteva platforme private pentru achiziții electronice.

Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu spune că acest sistem a devenit atractiv și pentru cei din mediul privat, care, pe lângă posibilitatea de a participa la licitațiile publice, pot să-și lanseze propriile achiziții pe MTender.

„MTender a început să fie folosit de companiile private pentru a lansa propriile achiziții, deoarece sectorul privat a văzut beneficiile acestui sistem. Aici am să aduc câteva exemple: EuroCreditBank, MoldovaAgroindbank, Mobiasbanca, Vitanta, StarNet și altele”, a menționat Octavian Armașu.

Ca rezultat a acestei pilotări, Armașu spune că timp de 18 luni au fost finalizate achiziții în valoare de peste 16 milioane de lei fiind economisite peste 3 milioane de lei.

„Eu văd potențial în acest sistem, ca să devină un fel de piață virtuală care să acopere tot teritoriul Republicii Moldova și în felul acesta, achizițiile pe viitor să aibă loc eficient, cu răspândirea imediată a informației, astfel ca toți doritorii să poată participa la licitație. Acesta este un beneficiu, alt beneficiu este transparența, toată baza de date va fi publică, deschisă, oricine va putea accesa. Vom pune la dispoziție un modul de business inteligence care va face anumite analize și evaluări. Dar oricine va putea intra să vadă cum au loc achizițiile publice, cine le-a câștigat și pe lângă asta vom reduce semnificativ problemele legate de achiziții, ce țin de procedură, dar și de transparență. Vom eficientiza foarte mult felul cum sunt utilizați banii publici”, a completat ministrul Finanțelor.

Sistemul de achiziții electronice MTender are drept scop realizarea evidenței și controlului achizițiilor din Republica Moldova, și va cuprinde ciclul integral de la realizarea procedurilor de achiziție, planificare până la realizarea contractului. 

Ofertanții vor putea să acceseze sistemul gratuit, să depună oferte prin completarea unor formulare interactive și să monitorizeze toate etapele ulterioare ale procesului de achiziții publice. Online va avea loc și comunicarea dintre participanții la licitații. Utilizarea platformei MTender va permite reducerea cheltuielilor guvernamentale cu până la 30%, iar ofertanții vor cheltui cu 150 – 1200 de lei mai puțin pentru o procedură de achiziție publică.

Un alt aspect inovativ se referă la faptul că sistemul MTender va fi interconectat cu serviciile electronice, precum MConect, eFactura, MPass, MPay și MSign. Astfel, sistemul va permite în regim online emiterea și circularea facturilor aferente contractelor de achiziții și efectuarea nemijlocită a plăților.

Reiterăm că autoritățile au însemnat în repetate rânduri instituțiile guvernamentale  să facă procurările prin sistemul electronic de achiziții publice MTender. 

VEZI ȘI:

Încă o instituție de stat din Moldova a început să utilizeze MTender: Sistemul ne permite transparență maximă la capitolul achiziții publice

Toate instituțiile subordonate Primăriei Chișinău sunt obligate să facă achizițiile publice prin intermediul sistemului MTender

Premieră în Moldova! Instituțiile de stat vor utiliza semnatura electronică pentru achiziții

Autoritățile publice, instruite să utilizeze platforma MTender. Prima „lecție” s-a desfășurat în patru localități!

(VIDEO) Proiectul-pilot MTender, testat cu succes! Beneficiile noului sistem electronic de achiziţii publice au fost evaluate de specialiști

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3054 -0.4999%
USD USD 17.1322 0.0041%
RUB RUB 0.2559 -1.8788%
RON RON 4.0703 -0.4963%
UAH UAH 0.6291 -0.4904%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile