Logo Realitatea.md

CUC: „Delegația transnistreană continuă să sfideze angajamentele asumate și insistă pe consolidarea structurilor sale de forță”

12 Aprilie 2018, 20:12 // Politica

Delegația transnistreană în Comisia Unificată de Control (CUC) continuă să sfideze angajamentele asumate și insistă pe consolidarea structurilor sale de forță în Zona de Securitate. Despre acest lucru a anunțat astăzi CUC după ședința ordinară, desfășurată în orașul Bender.

„În cadrul întrevederilor, exponenții transnistreni repetat au confirmat faptul că au recurs la fortificarea infrastructurii postului structurilor sale de forță din preajma satului Bâcioc, chiar în ajunul zilei, când urma să fie redeschisă circulația pe acest pod. Astfel, în perioada pregătirilor pentru redeschiderea podului, reprezentanții Tiraspolului, fără coordonare prealabilă cu Comisia Unificată de Control, au majorat  efectivul de „grăniceri", „vameşi" și al „serviciului migrațional". Aceste acțiuni unilaterale vin în dezacord cu înţelegerile convenite anterior în cadrul CUC şi reprezintă o dovadă certă a faptului că partea transnistreană refuză să respecte regimul Zonei de Securitate și angajamentele asumate”, se menționează într-un comunicat al CUC.

Potrivit reprezentanților CUC, în lipsa consensului ședința a fost transferată pentru următoarea întrunire a CUC, care va avea loc pe data de 19 aprilie curent.  

De asemenea, în cadrul întrunirii, la propunerea componentei ruse, au fost eliberați din funcție observatorul militar al Federației Ruse maiorul Alexandr Kapâșev și membrul delegației Federației Ruse Piotr Urjumov, în legătură cu finisarea termenului de deplasare de serviciu. Concomitent, Comisia l-a confirmat pe maiorul Evgheny Trunov, ajutorul Atașatului Militar din cadrul Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova în calitate de membru al delegației ruse.

Delegația Republicii Moldova în CUC l-a prezentat pe Gheorghe Bălan, consilier principal de stat al Prim-ministrului în domeniul reintegrării recent numit în calitate de membru al delegației prin hotărâre a Guvernului.

Ulterior, în cadrul unei ședințe neordinare, au continuat discuțiile privind problemele legate de redeschiderea circulației pe podul peste râului Nistru din preajma satului Gura Bâcului și Bâcioc. Delegația Republicii Moldova a reiterat propunerea privind asigurarea circulației libere și în siguranță pe acest pod doar de către militarii Forțelor Mixte de Pacificare și de către efectivele comune ale Inspectoratului Național de Patrulare și așa-numita „miliție rutieră". 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5908 0.2133%
USD USD 17.2507 0.2132%
RUB RUB 0.2683 0.1493%
RON RON 4.1148 0.0365%
UAH UAH 0.6350 0.0788%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile