Logo Realitatea.md Logo Realitatea.md RU

Cum ajustezi automat lumina ecranului la PC sau Mac în funcție de momentul zilei

31 Ianuarie 2017, 13:50 // Tech

Pentru un somn mai liniștit pe timpul nopții și o eficiență sporită în timpul zilei, ar fi bine să știi cum ajustezi automat lumina ecranului la PC sau Mac în funcție de momentul zilei.

flickr.com

De câțiva ani, a început să se discute destul de intens efectele negative ale expunerii la o lumină albastră rece pe timp de seară. Mai multe studii au confirmat că în momentul în care se apropie noaptea și te pregătești pentru somn, ar fi bine să interacționezi cu gadgeturi al căror ecran emite o lumină caldă, gălbuie. Ideal ar fi să nu mai interacționezi cu gadgeturi în general seara și noaptea, dar asta e altă poveste.

Pentru a-ți da seama că nu este vorba de o glumă, în iOS 10, Apple a introdus o funcție intitulată Night Shift. Aceasta mărește temperatura de culoare a ecranului între orele 22:00 și 9:00 pentru a-ți face somnul mai dulce.

Google lucrează la ceva similar pentru Android, dar până la o soluție oficială, există deja câteva alternative la care poți apela. Până și Microsoft se pare că va introduce posibilitatea ajustării temperaturii de culoare în Creators Update pentru Windows 10, scrie playtech.ro.

Până când vom avea parte de o soluție, dacă vrei să știi cum ajustezi automat lumina ecranului la PC sau Mac în funcție de momentul zilei, trebuie să-ți instalezi F.lux. Acest utilitar gratuit este foarte ușor de folosit și, în funcție de zona unde ești pe glob, apreciază exact momentele în care ar fi bine să fii expus la lumină caldă pentru a simula apusul sau rece, în conformitate cu răsăritul.

Programul poate fi descărcat gratuit de AICI pentru Windows, Linux, Mac OS X, iPhone, iPad și Android. Imediat după instalare, programul va ajusta temperatura ecranului. La capitolul parametrii de funcționare, este important să vă asigurați că micuțul utilitar pornește odată cu sistemul. Pe MacOS, respectiva bifă este intitulată Start f.lux at login.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.0030 -0.6936%
USD USD 17.9145 0.0771%
RUB RUB 0.2987 0.2013%
RON RON 4.5920 -0.9534%
UAH UAH 0.6968 0.1006%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
16 aug, 15:44 //

Operațiune în centrul Capitalei! Ofițerii SIS au fost surprinși în acțiune în plină zi (FOTO, VIDEO)

14 aug, 18:29 //

Stomatologia cedează poziția de cea mai scumpă facultate din Moldova. Locul de frunte îl deține o altă specialitate de la USMF

14 aug, 16:39 //

Foto: Facebook/ Restaurant „Ecaterina” Intoxicația în masă la nunta de vinerea trecută: Administratorii restaurantului spun că vina o poartă rudele miresei

14 aug, 10:17 //

Bani necontabilizați, băuturi contrafăcute, prostituate și produse alimentare expirate, depistate în cluburile de noapte din Capitală (VIDEO)

14 aug, 09:30 //

Foto simbol 18 persoane s-au otrăvit cu mâncare la o nuntă, petrecută într-un restaurant din Chișinău. Printre aceștia, doi copii

17 aug, 08:00 //

Istoria de succes a Svetlanei Tabacari, după două mandate de primară în Scoreni! A închis gura lumii cu proiecte mari și rezultate semnificative - Reportaj VIDEO, FOTO

18 aug, 17:07 //

Foto: politia.md Cu automobile și case de lux! Șapte persoane, REȚINUTE pentru evaziune fiscală şi spălare de bani (FOTO, VIDEO)

14 aug, 12:14 //

Foto simbol: PH-OnLine.ro Un autocar de pe ruta Chișinău-Ungheni s-a răsturnat la Călărași. În vehicul se aflau 40 de pasageri, 7 au fost transportați la spital

15 aug, 13:23 //

Conflict la Bulboaca! Iazurile care aparțin primarului au inundat localitatea, iar pagubele se preconizează a fi achitate tot din contul sătenilor (VIDEO, DOC)

17 aug, 15:58 //

La pământ, mâinile întinse! Poliția Capitalei și cei de la „Fulger” fac regulă în municipiu (VIDEO)