Logo Realitatea.md

Cum ajustezi automat lumina ecranului la PC sau Mac în funcție de momentul zilei

31 Ianuarie 2017, 13:50 // Tech

Pentru un somn mai liniștit pe timpul nopții și o eficiență sporită în timpul zilei, ar fi bine să știi cum ajustezi automat lumina ecranului la PC sau Mac în funcție de momentul zilei.

flickr.com

De câțiva ani, a început să se discute destul de intens efectele negative ale expunerii la o lumină albastră rece pe timp de seară. Mai multe studii au confirmat că în momentul în care se apropie noaptea și te pregătești pentru somn, ar fi bine să interacționezi cu gadgeturi al căror ecran emite o lumină caldă, gălbuie. Ideal ar fi să nu mai interacționezi cu gadgeturi în general seara și noaptea, dar asta e altă poveste.

Pentru a-ți da seama că nu este vorba de o glumă, în iOS 10, Apple a introdus o funcție intitulată Night Shift. Aceasta mărește temperatura de culoare a ecranului între orele 22:00 și 9:00 pentru a-ți face somnul mai dulce.

Google lucrează la ceva similar pentru Android, dar până la o soluție oficială, există deja câteva alternative la care poți apela. Până și Microsoft se pare că va introduce posibilitatea ajustării temperaturii de culoare în Creators Update pentru Windows 10, scrie playtech.ro.

Până când vom avea parte de o soluție, dacă vrei să știi cum ajustezi automat lumina ecranului la PC sau Mac în funcție de momentul zilei, trebuie să-ți instalezi F.lux. Acest utilitar gratuit este foarte ușor de folosit și, în funcție de zona unde ești pe glob, apreciază exact momentele în care ar fi bine să fii expus la lumină caldă pentru a simula apusul sau rece, în conformitate cu răsăritul.

Programul poate fi descărcat gratuit de AICI pentru Windows, Linux, Mac OS X, iPhone, iPad și Android. Imediat după instalare, programul va ajusta temperatura ecranului. La capitolul parametrii de funcționare, este important să vă asigurați că micuțul utilitar pornește odată cu sistemul. Pe MacOS, respectiva bifă este intitulată Start f.lux at login.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1377 0.0278%
USD USD 16.5266 0.2451%
RUB RUB 0.2633 -1.6069%
RON RON 4.3282 0.0439%
UAH UAH 0.6304 0.1112%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
10 apr, 17:32 //

Foto: captură YouTube Un bărbat din Canada și-a dus Mercedesul la service și a uitat camera de filmat deschisă. Ce a descoperit (VIDEO)

02 apr, 11:54 //

Replici de la ședința Primăriei: „Să nu-mi citiți aici lecții despre cum oamenii trebuie să se roage la morminte” (VIDEO)

20 apr, 12:36 //

UPDATE Incendiul de pe strada Academiei din cartierul Telecentru a fost LOCALIZAT! (FOTO/VIDEO)

20 apr, 13:33 //

UPDATE: Incendiul de la Complexul „Lunedor” a fost lichidat. Cauzele producerii incidentului urmează a fi stabilite (FOTO/LIVE)

20 apr, 07:45 //

NO COMMENT! Vladimir Voronin, despre Ion Ceban: „Specialitatea lui e magafonul. În afară de bâl-bâl-bâl nu știe nimic” (VIDEO)

23 apr, 07:05 //

Foto: telemundonuevainglaterra.com HOROSCOP 23 - 29 aprilie: Două zodii vor da lovitura în ultima săptămână din aprilie. Viața li se schimbă radical

06 apr, 14:00 //

Foto: Panilino/ Facebook Directorul „Panilino”, după perchezițiile Poliției Capitalei: Scopul a fost să ne distrugă, să nu mai vindem nici pască, nici cozonac...” (VIDEO)

19 apr, 09:34 //

Foto: PCCOCS UPDATE: Salarii în plic și meciuri trucate! Personalul clubului FC Dacia Chișinău și fotbaliștii, audiați după perchezițiile PCCOCS și INI (FOTO)

28 mar, 11:03 //

Foto simbol Flux de demisii la CNA! Bogdan Zumbreanu: „Regret că pleacă angajați cu o bogată experiență”. Explicația!

05 apr, 17:15 //

Foto: BBC Răsunător! Iulia Skripal a făcut prima declarație după ce a ieșit din comă. Cum a reacționat când a fost întrebată despre otrăvirea cu „Novichok”