Logo Realitatea.md

Cum ajustezi automat lumina ecranului la PC sau Mac în funcție de momentul zilei

31 Ianuarie 2017, 13:50 // Tech

Pentru un somn mai liniștit pe timpul nopții și o eficiență sporită în timpul zilei, ar fi bine să știi cum ajustezi automat lumina ecranului la PC sau Mac în funcție de momentul zilei.

flickr.com

De câțiva ani, a început să se discute destul de intens efectele negative ale expunerii la o lumină albastră rece pe timp de seară. Mai multe studii au confirmat că în momentul în care se apropie noaptea și te pregătești pentru somn, ar fi bine să interacționezi cu gadgeturi al căror ecran emite o lumină caldă, gălbuie. Ideal ar fi să nu mai interacționezi cu gadgeturi în general seara și noaptea, dar asta e altă poveste.

Pentru a-ți da seama că nu este vorba de o glumă, în iOS 10, Apple a introdus o funcție intitulată Night Shift. Aceasta mărește temperatura de culoare a ecranului între orele 22:00 și 9:00 pentru a-ți face somnul mai dulce.

Google lucrează la ceva similar pentru Android, dar până la o soluție oficială, există deja câteva alternative la care poți apela. Până și Microsoft se pare că va introduce posibilitatea ajustării temperaturii de culoare în Creators Update pentru Windows 10, scrie playtech.ro.

Până când vom avea parte de o soluție, dacă vrei să știi cum ajustezi automat lumina ecranului la PC sau Mac în funcție de momentul zilei, trebuie să-ți instalezi F.lux. Acest utilitar gratuit este foarte ușor de folosit și, în funcție de zona unde ești pe glob, apreciază exact momentele în care ar fi bine să fii expus la lumină caldă pentru a simula apusul sau rece, în conformitate cu răsăritul.

Programul poate fi descărcat gratuit de AICI pentru Windows, Linux, Mac OS X, iPhone, iPad și Android. Imediat după instalare, programul va ajusta temperatura ecranului. La capitolul parametrii de funcționare, este important să vă asigurați că micuțul utilitar pornește odată cu sistemul. Pe MacOS, respectiva bifă este intitulată Start f.lux at login.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.5415 -1.5419%
USD USD 16.6347 -0.4703%
RUB RUB 0.2937 -0.8775%
RON RON 4.4056 -1.5662%
UAH UAH 0.6142 -0.8715%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
05 feb, 09:27 //

SCANDALOS! Radu spune că l-a prins pe Moldovanu ospătându-se la Spitalul nr. 1: „N-am văzut așa chef în viața mea”. Reacția șefului de la Sănătate (VIDEO)

13 feb, 09:26 //

UPDATE: Șapte persoane, reținute în total, după ce CNA și procurorii anticorupție „au răscolit” probe prin Primăria Capitalei (VIDEO)

19 feb, 22:20 //

Foto: Publika.md Femeia înjunghiată ieri în cartierul Telecentru era interpretă și model, iar soțul ei, care și-a pus capăt zilelor, era medic stomatolog

02 feb, 15:00 //

Foto simbol: Deschide.md Cum se simte fostul „avocat-vedetă” Valerian Mânzat în închisoare și cum s-a adaptat la condiţii, după un an de detenţie

09 feb, 18:01 //

Interceptările AUDIO dintre medicii și agenții de vânzări de medicamente, reținuți azi de CNA! „Și «denghi», fa, 200 de lei?”

09 feb, 13:07 //

Foto simbol UPDATE: Se înțelegeau între ei, ca să scoată bani „negri”. 20 de angajați în domeniul sănătății riscă pușcărie!

20 feb, 23:10 //

Familia vedetei înjunghiată mortal de soțul său, care s-a sinucis după crimă, a făcut dezvăluiri uluitoare (FOTO)

15 feb, 11:40 //

LIVE! Declarația președintelui PCRM, Vladimir Voronin de la tribuna Parlamentului

03 feb, 15:16 //

Accident grav cu implicarea unui BMW, pe traseul Chișinău-Dubăsari: Un polițist, tamponat violent (FOTO)

26 ian, 14:57 //

Foto simbol EXCLUSIV! Dezvăluiri incendiare despre ilegalitățile din Bălți: Dovezi cu implicarea lui Renato Usatîi la organizarea referendumului (VIDEO/AUDIO)