Logo Realitatea.md

Cum arată prima grădiniță de tip energo-eficient din Republica Moldova, deschisă azi la Călărași (FOTO)

16 Iunie 2017, 15:56 // Societate

Prima grădiniță de tip energo-eficient din Republica Moldova a fost deschisă azi la Călărași. Instituția „DoReMicii”, are o suprafață de 1100 metri pătraţi și va fi frecventată de peste 100 de copii, inclusiv cu vârste de până la 3 ani.

Foto: gov.md

„Am un sentiment de mulțumire și satisfacție profesională să văd finalizat un proiect la lansarea căruia am participat personal. Evenimentul de astăzi ne arată ce înseamnă de fapt parcursul european al țarii noastre. Sunt proiecte concrete care vin să asigure bunăstarea cetățenilor Republicii Moldova”, a declarat premierul Pavel Filip, prezent la evenimentul de inaugurare a grădiniței.

Construcția instituției a fost începută în luna aprilie a anului 2016 şi a durat puţin peste un an. Grădinița este un exemplu de respectare a normelor europene de mediu și de eficiență energetică. Datorită tehnologiilor inovative, panourilor solare instalate, pompelor geotermale şi termopanelor de ultimă generaţie, costurile anuale de întreţinere a grădiniței vor fi cu 90% mai mici decât ale unei clădiri similare.

Prezentă la eveniment, Ambasadoarea Germaniei la Chișinău, Ulrike Knotz, a menţionat că acest proiect a fost realizat în cadrul Programului „Infrastructură socială şi eficienţă energetică” şi a exprimat toată deschiderea pentru susţinerea în continuare a unor astfel de proiecte sociale în Republica Moldova: „În selectarea proiectelor ne vom baza și pe viitor pe cel mai important criteriu – beneficiul direct adus cetățenilor pentru îmbunătățirea condițiilor de viață”, a declarat ambasadoarea.

Valoarea totală a proiectului este de peste un milion de euro, banii fiind acordați de Banca germană de investiții KfW.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4554 0.0700%
USD USD 16.8437 0.4503%
RUB RUB 0.2630 -1.6455%
RON RON 4.1684 -0.0551%
UAH UAH 0.6370 -0.0628%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile