Logo Realitatea.md

Cum își motivează judecătorii Curții Supreme de Justiție cererile de demisie

07 Noiembrie 2018, 06:35 // Societate

Reforma salarizării în sistemul bugetar și atitudinea negativă față de magistrați sunt principalele motive care i-au determinat pe cei cinci judecători de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) să plece din sistem. Declarația a fost făcută de magistrata Iulia Sîrcu pentru portalul Anticoruptie.md.

Foto simbol: National Real Estate Investor

„Legislatorul, în loc să încurajeze magistrații, să îi motiveze prin salarii, reduce ceea ce am obținut până acum. Reduce fără a ține cont de normele internaționațe. Nimeni nu ține cont de volumul de lucru pe care îl are un judecător, de atmosfera stresantă. Ce fel de justiție poate să facă un judecător desculț și flămând?”, a declarat magistrata.

Iulia Sârcu a mai spus că magistrații sunt stresați și din cauza atitudinii cetățenilor față de ei: „În societate și mass-media a pornit o teroare împotriva judecătorilor. Poate că sunt unele cazuri, dar nu trebuie să se judece după unul - două cazuri. Înainte eram mândră că sunt judecător, iar acum nu mai pot afirma acest lucru. Am lucrat 37 de ani în sistem și mi-a rămas puțin până la atingerea plafonului de vârstă. Aș fi vrut să plec altfel. Dar, împreună cu alți colegi, am decis să facem acest pas pentru că nu mai putem tolera cum se procedează cu noi. Sper ca gestul nostru să îi determine pe guvernanți să se gândească și să îi ajute pe colegii care rămân în sistem”.

Valeriu Doagă a declarat că a decis să demisioneze pentru că „a venit timpul”. ”Mi-a rămas puțin până la atingerea plafonului de vârstă, dar cred că a venit timpul să plec, să eliberez locul pentru alți colegi mai tineri”, a precizat magistratul. Doagă a mai comunicat că nu a decis încă cu ce se va ocupa după ce îi va fi acceptată demisia, însă nu excude că va continua să lucreze în domeniul jurisprudenței.

Amintim că marți, 6 noiembrie, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a admis cererile de demisie depuse în ajun de către magistrații Tatiana Vieru, Dumitru Visternicean, Valeriu Doagă, Iulia Sârcu și Elena Covalenco.

„E regretabil, au o experiență vastă, au făcut mult pentru independența justiției, dar nu sunt impedimente pentru a le refuza demisiile”, a declarat președintele CSM, Victor Micu.

CITEȘTE ȘI:

Judecătorii, rezervați vizavi de reforma salarizării. Secretar de stat de la Finanțe: Nu pot rămâne nicicum în legea lor „specială”

CSM a acceptat cererile de demisie a 7 judecători, printre care 5 de la CSJ cu o experiență de peste 30 de ani

Pavel Filip, despre reforma salarizării: Nu este o lege simplă despre majorare de salariu – este o lege care vine să facă ordine în sistemul de salarizare bugetar

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1323 -0.0149%
USD USD 17.8914 -0.0011%
RUB RUB 0.2809 0.4290%
RON RON 4.2277 -0.0166%
UAH UAH 0.6698 0.4951%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile