Logo Realitatea.md

Cum posturile TV rusești au ascuns informația despre atacurile sângeroase din cele două școli din Rusia (VIDEO)

22 Ianuarie 2018, 17:11 // În lume

În această săptămână în Rusia, au avut loc două situații în care adolescenții au atacat două școli. Mai exact, aceștia s-au ”înarmat” cu cuțite, dar şi cu un cocktail Molotov și și-au atacat atât colegii, cât și profesorii. În total, au fost răniți mai mult de 20 de persoane, aproape toți fiind până în prezent în spitale. Posturile de televiziune federale au relatat despre cele două atacuri foarte succint, iar în emisiunile analitice finale în general au ignorat subiectele respective.

Portalul de știri Meduza.io au făcut o analiză a posturilor federale de televiziune din Rusia, primul în listă fiind „Pervîi Kanal”.

„Vom vorbi despre principalele evenimente din această săptămână și vom încerca să înțelegem împreună ce înseamnă ele pentru noi”, a anunțat de la începutul emisiunii „Vremea” de duminică”, prezentatorul Valeri Fadeev. Despre cele două atacuri asupra școlilor rusești, unde au fost atacați zeci de copii, în cele din urmă, Fadeev nu a spus nici un cuvânt.

Principalele evenimente pe care le-a numit prezentatorul au fost cele legate de președintele Rusiei, Vladimir Putin, acțiuni în Siria, iarăși despre Vladimir Putin, Ucraina a calificat Federația Rusă drept agresor, SUA a pregătit o nouă doctrină nucleară etc. 

Pe parcursul săptămânii, „Pervîi Kanal” a menționat în știri doar de două ori subiectul masacrului din școala din Perm și de fiecare dată prezentatoarea califica incidentul drept ”luptă cu utilizarea cuțitelor”. Atacului din Buryatia i-a fost consacrat doar o singură știre.

La „Rossia 1”, la „Știrile săptămânii”, prezentatorul Dmitri Kiseleov nimic nu a spus despre atacurile în cele două școli, scenariile de la  „Rossia 1” au repetat practic programul de la „Pervîi Kanal”, doar că într-o ordine inversă: Ucraina a declarat Rusia drept agresor, Vladimir Putin a onorat memoria apărătorilor din Leningrad în cea de-a 75-a aniversare a deschiderii blocadei, Turcia a lansat o nouă operațiune în Siria, Vladimir Putin a vizitat forumul privind dezvoltarea orașelor mici, Rusia dezvoltă ecoturismul, Vladimir Putin s-a scufundat în apă rece de Bobotează etc. 

„Rossia 1”, la fel ca „Pervîi Kanal”, a menționat atacurile în școli doar de câteva ori în timp de o săptămână.

Postul „NTV” din Rusia, în emisiunea „Totalurile săptămânii”, a abordat următoarele subiecte: Ucraina a declarat Rusia drept stat agresor, în Moldova continuă conflictul între forțele pro-ruse și pro-occidentale (interviu cu președintele Igor Dodon), Statele Unite au pregătit o nouă doctrină nucleară, Vladimir Putin a onorat memoria apărătorilor de la Leningrad în cea de-a 75-a aniversare a spargerii blocadei, ce se întâmplă cu cripto-valutele. La finele emisiunii, prezentatoarea Irada Zeynalova, care a fost întoarsă recent pe Aeroportul în Chișinău, a menționat: „Viața este mai simplă când înțelegi ce și cum se petrece!”. 

De menționat că NTV este unicul dintre cele trei posturi care niciodată nu a pomenit despre atacul în școala din Ulan-Udă. Atacului din Perm fiind dedicată o singură știre în ziua incidentului.  

Realitatea.md amintește că pe 15 ianuarie doi elevi au decis să clarifice niște conflicte în interiorul școlii din orașul Perm. Ambii au fost înarmați cu cuțite. Profesorul și colegii au încercat să-i separe, ca rezultat fiind răniți cu cuțitele. 

Un caz similar a avut loc în localitatea Ulan-Udă unde un elev de clasa a 9-a a atacat cu un topor colegii și un profesor. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4029 0.5050%
USD USD 17.1244 -0.0455%
RUB RUB 0.2588 1.1333%
RON RON 4.0932 0.5626%
UAH UAH 0.6301 0.1590%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile