Logo Realitatea.md

Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate înaintată de judecătoarea Domnica Manole

05 Decembrie 2017, 14:58 // Societate

Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate din Legea cu privire la verificarea titularilor și candidaților la funcțiile publice și anume prevederile ce se referă la judecători. Curtea s-a pronunțată ca urmare a sesizării formulate de către judecătoarea Domnica Manole, eliberată din funcție.

Potrivit IPN, în cadrul examinării, Domnica Manole a spus că aceste norme contravin principiului separării puterii în stat și Constituției. Potrivit ei, avizele emise de SIS, un organ executiv, atentează la principiul independenței și uzurpează atribuțiile puterii judecătorești.

Potrivit reprezentanților Guvernului și Parlamentului, sesizarea este neîntemeiată, întrucât avizele SIS au numai caracter consultativ, iar deciziile asupra activității judecătorilor aparțin Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

În urma deliberărilor, președintele Curții, Tudor Panțâru, a declarat că, examinând materialele dosarelor și după audierea argumentelor părților, Curtea reține că legea fundamentală consacră principiul independenței, inamovibilității judecătorului. Curtea a relevat că independența judecătorului este o garanție împotriva presiunilor exterioare în luarea deciziilor, fiind justificată de necesitatea de a permite judecătorilor să-și îndeplinească rolul de gardieni ai drepturilor și libertăților omului. Curtea a menționat că verificarea judecătorilor de către SIS interferează cu independența puterii judecătorești.

„Oricât de clar ar fi redactată o normă juridică, în orice sistem de drept, există un element inevitabil de interpretare judiciară. Cu toate acestea, este indubitabil că în procesul de descoperire a factorilor de risc, Serviciul de Informații și Securitate nu poate analiza și da apreciere calității actelor judecătorești”, a notat Tudor Panțâru.

Curtea Constituțională a constatat că articolul 5 lit. a) și 15 alin. (2), (4) și (5) din Legea privind verificarea titularilor și a candidaților la funcții publice aduc atingere substanței principiilor independenței judecătorilor, precum și încalcă exigențele statului de drept, fiind contrare Constituției. Adițional, Curtea va emite o adresă Parlamentului în vederea excluderii paralelismului legislativ în materia verificării integrității tuturor titularilor sau candidaților la funcții publice.

Amintim că, în luna aprilie a anului trecut, Domnica Manole a emis o hotărâre prin care Comisia Electorală Centrală a fost impusă să desfășoare referendumul constituțional inițiat de către Platforma „DA”. La începutul lunii iulie, în baza avizelor Serviciului de Informații și Securitate, Consiliul Superior al Magistraturii a declarat-o pe judecătoarea Domnica Manole incompatibilă cu funcția de magistrat. CSM a propus șefului statului să o elibereze din funcție, decretul fiind publicat la sfarșit de iulie. Magistrata a apreciat decizia CSM ca fiind o decizie ilegală cu depășirea flagrantă a tuturor prevederilor legale.

CITEȘTE ȘI:

Procuratura Anticorupție i-a înaintat judecătoarei Domnica Manole învinuirea în dosarul privind inițiera referendumului (VIDEO)

CSM a declarat-o pe Domnica Manole incompatibilă cu funcția de judecător și va solicita președintelui țării demiterea ei de la Curtea de Apel

Un număr de ONG-uri sare în apărarea judecătoarei Domnica Manole, după ce CSM a declarat-o incompatibilă cu funcția de magistrat

Victor Micu explică decizia CSM în cazul Domnicăi Manole: „S-a vehiculat că CSM a pus la bază exclusiv avizul SIS. Nu este adevărat” (VIDEO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.2560 -0.3002%
USD USD 16.4677 0.2435%
RUB RUB 0.2681 -0.2604%
RON RON 4.3476 -0.3347%
UAH UAH 0.6290 0.4151%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile