Logo Realitatea.md

De la zis până la făcut e cale lungă! Banii ceruți în 2017 pentru restaurarea havuzului din Grădina Publică au fost alocați abia în 2018 (FOTO)

17 Ianuarie 2018, 15:12 // Societate
// Autor:  
Natalia Volontir

Se pare că havuzul central din Grădina Publică Ștefan cel Mare și Sfânt va fi restaurat abia anul acesta. Deși resurse financiare pentru reparația havuzului au fost solicitate din bugetul municipal încă în 2017, banii au fost alocați abia anul acesta. Chiar și așa, nu se știe dacă resursele financiare alocate vor fi suficiente. 

Potrivit șefului Asociației Spații Verzi, Eliferii Haruță, pentru restaurarea acestui obiectiv, din bugetul municipal pentru anul 2018 a fost alocat un milion de lei. Totuși, conducerea Asociației Spații Verzi va solicita ca banii să fie transferați către Direcția construcții capitale. 

Pentru restaurarea acestui havuz ne-a fost alocat un milion de lei, dar nu știm dacă ne va ajunge... Noi am vorbit cu cei de la Direcția construcții capitale, fiindcă ei au specialiști și contracte pentru proiectare și pot să rezolve toate întrebările acestea”, a declarat Eliferii Haruță. 

Anul trecut, conducerea Agenției pentru Inspectarea și Restaurarea Monumentelor a cerut din bugetul municipal 2,5 milioane de lei pentru elaborarea documentației de proiect pentru restaurarea havuzului central și a gardului istoric. 

„Ne dorim anul acesta restaurarea acestui havuz și în plus, dacă ne reușește, și iluminarea lui pe timp de noapte. Toată fonta va fi curățită și vor fi reabilitate plăcile din granit”, a spus consilierul municipal și directorul Agenției pentru Inspectarea și Restaurarea Monumentelor, Ion Ștefăniță.

În același timp, potrivit șefului de la Spații Verzi, din bugetul municipal pentru 2018 au mai fost alocate resurse financiare pentru renovarea tuturor porțiunilor de gazon din Grădina Publică și irigarea acestora. 

De asemenea, se planifică ca și scările din granit de la patru intrări în Grădina Publică să fie reabilitate. Este vorba despre intrarea de pe strada Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, de pe strada 31 august 1989 colți cu strada Maria Cebotari și de pe strada 31 august 1989 colț cu strada Nicolae Iorga.

În total, pentru lucrările sus-menționate, inclusiv și pentru reabilitarea havuzului, din bugetul municipiului Chișinău pentru 2018 Asoiației Spații Verzi i-au au fost alocate 7,8 milioane de lei. 

Havuzul central din Grădina Publică Ștefan cel Mare datează din secolul al XIX-a. Obiectivul nu a beneficiat niciodată de un proiect de restaurare capitală.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.9077 0.0000%
USD USD 16.7678 0.0000%
RUB RUB 0.2950 0.0000%
RON RON 4.4858 0.0000%
UAH UAH 0.6262 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
05 feb, 09:27 //

SCANDALOS! Radu spune că l-a prins pe Moldovanu ospătându-se la Spitalul nr. 1: „N-am văzut așa chef în viața mea”. Reacția șefului de la Sănătate (VIDEO)

13 feb, 09:26 //

UPDATE: Șapte persoane, reținute în total, după ce CNA și procurorii anticorupție „au răscolit” probe prin Primăria Capitalei (VIDEO)

02 feb, 15:00 //

Foto simbol: Deschide.md Cum se simte fostul „avocat-vedetă” Valerian Mânzat în închisoare și cum s-a adaptat la condiţii, după un an de detenţie

09 feb, 18:01 //

Interceptările AUDIO dintre medicii și agenții de vânzări de medicamente, reținuți azi de CNA! „Și «denghi», fa, 200 de lei?”

09 feb, 13:07 //

Foto simbol UPDATE: Se înțelegeau între ei, ca să scoată bani „negri”. 20 de angajați în domeniul sănătății riscă pușcărie!

15 feb, 11:40 //

LIVE! Declarația președintelui PCRM, Vladimir Voronin de la tribuna Parlamentului

03 feb, 15:16 //

Accident grav cu implicarea unui BMW, pe traseul Chișinău-Dubăsari: Un polițist, tamponat violent (FOTO)

26 ian, 14:57 //

Foto simbol EXCLUSIV! Dezvăluiri incendiare despre ilegalitățile din Bălți: Dovezi cu implicarea lui Renato Usatîi la organizarea referendumului (VIDEO/AUDIO)

22 ian, 10:23 //

Foto: Facebook Jurnalista rusă, oprită pe Aeroportul din Chișinău, despre situația din R. Moldova: „Țara copiilor părăsiți!” (VIDEO)

29 ian, 09:18 //

Foto: crimemoldova.md O mașină a Primăriei Chișinău, zărită lângă blocul în care locuiește o șefă aflată în concediu de maternitate. Silvia Radu a investigat cazul (VIDEO)