Logo Realitatea.md

De Ziua Internațională a Copilului, Guvernul donează în diasporă 500 de abecedare „Albinuța”

01 Iunie 2017, 14:15 // Societate

Cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, Guvernul Republicii Moldova donează în diasporă, prin intermediul Biroului relații cu diaspora (BRD) al Cancelariei de Stat, 500 de abecedare „Albinuța”, semnate de Grigore Vieru, copiilor născuți în afara hotarelor. Scopul acțiunii constă în încurajarea copiilor din diasporă să învețe limba română și, astfel, să dezvolte legături emoționale cu țara de origine a părinților lor. 

Abecedarele vor fi expediate misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova în țările de destinație ale conaționalilor noștri. Copiii de vârstă preșcolară născuți peste hotare, a căror acte de cetățenie a Republicii Moldova vor fi perfectate prin intermediul misiunilor diplomatice, vor primi câte o „Albinuță”. Fiecare abecedar va conține un semn de carte cu un mesaj din partea prim-ministrului Republicii Moldova, Pavel Filip: „Dragă copile, învață carte şi vei avea parte de o viaţă mai bună, fă Republica Moldova, ţara părinţilor tăi şi a ta, să fie mândră de tine!”.

La rândul său Olga Coptu, șefa BRD a afirmat: „Mulți dintre copiii care au plecat din țară, precum și cei care s-au născut în alte state nu mai au posibilitatea să învețe, dar nici să vorbească limba româna, motiv pentru care venim cu ideea unei acțiuni pentru a-i ajuta și încuraja pe cei născuți în diasporă să descopere farmecul limbii materne”.  

BRD a lansat până în prezent mai multe acțiuni și programe guvernamentale pentru copiii din diasporă, precum programul DOR, subprogramul Centre Educaționale în Diasporă al programului Diaspora Engagement Hub, menite să mențină și să consolideze legăturile emoționale cu țara de origine, Republica Moldova, dar și de a promova tradițiile, cultura și valorile neamului în rândul cetățenilor stabiliți peste hotare. 

Citeste tot despre: abecedar, Albinuța, BRD, diasporă, donație, Guvern
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4579 -0.1006%
USD USD 17.5510 0.5569%
RUB RUB 0.2851 0.8490%
RON RON 4.0715 -0.0883%
UAH UAH 0.7201 -0.4699%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
15 ian, 16:21 //

(GALERIE FOTO) Cum arată restaurantul unde Dodon și socialiștii au chefuit aseară și ce prețuri afișează localul pentru servicii

15 ian, 15:32 //

Socialiștii și Dodon au dat aseară un chef într-un restaurant de lux din Capitală. Securitatea în zonă a fost asigurată de poliție și SPPS (VIDEO)

20 ian, 11:00 //

LIVE! Procuratura Generală: Prezentarea rezultatelor controalelor desfășurate la Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității și Cauze Speciale

17 ian, 12:39 //

Ioniță: „România a finanţat multe în Republica Moldova, fără să primim măcar un cuvânt de mulţumire”

16 ian, 10:00 //

LIVE! Artistul Ștefan Petrache este condus pe ultimul drum. Rudele, prietenii, colegii îi aduc omagiu

16 ian, 15:31 //

Dodon, despre vacanțele de lux: Ieri cineva voia să se scalde cu mine, azi altcineva caută foto unde-s în chiloți de baie

16 ian, 17:49 //

foto: autosalubritate.md Șoferii de la „Autosalubritate” se plâng primarului pe condițiile proaste de muncă și salariile mari ale șefilor: „Nu suntem socotiți de oameni”. Ceban nu (le) răspunde

17 ian, 15:17 //

Foto: adevarul.ro Povestea unei jurnaliste, originare din Chișinău, care a emigrat în '89 în SUA. „Când doi miliţieni m-au dus la secţie...”

17 ian, 10:32 //

Foto: novostipmr Tiraspolul a anunțat că restricționează accesul mașinilor cu numere de înmatriculare RM

21 ian, 09:16 //

Colaj: realitatea.md (VIDEO) Infidelitate la un meci de fotbal. Au crezut că nu îi vede nimeni, dar camerele erau pe ei