Logo Realitatea.md

(UPDATE) Alegerile locale din Chișinău rămân nevalidate. Protestatarii se vor aduna mâine-dimineață, în fața Primăriei: „Nu este o glumă” (VIDEO)

25 Iunie 2018, 21:43 // Societate

UPDATE 21:40: Președinta PAS, Maia Sandu, a chemat protestatarii să vină mâine-dimineață, la ora 07:30, în fața Primăriei capitalei: „Nu este o glumă, vă vom spune mâine cum procedăm mai departe”, a declarat Maia Sandu. 

Magistrații de la Curtea Supremă de Justiție au păstrat decizia instanței inferioare de a nu confirma veridicitatea rezultatelor alegerilor locale noi din Chișinău, astfel, mandatul de primar al lui Andrei Năstase rămâne nevalidat. Decizia CSJ este irevocabilă.

Recursul avocaților a fost examinat de completul Colegiului civil al CSJ format din judecătorii Ion Druță, Luiza Gafton și Victor Burduh.

Ca și în zilele trecute, mai multe persoane au scandat împotriva invalidării mandatului lui Andrei Năstase. Protestul se desfășoară în fața CSJ mai bine de șapte ore.

„Dacă vom îngenunchea, în țara asta nu avem viitor. Vă îndemnăm să rămânem aici și să scandăm”, a declarat Andrei Năstase către mulțimea care a venit să-l susțină.

„Fie o să facem o grevă generală, fie acțiuni de nesupunere civică. Trebuie să întoarcem starea normalității în Republica Modlova și să scoatem acești criminali de la putere”, a declarat reprezentnatul PPDA Alexandru Slusari. 

Deocamdată, nu este clar ce se va întâmpla cu alegerile pentru funcția de primar al mun. Chișinău. Potrivit Codului Electoral al RM, în caz de anulare, în decurs de două săptămâni este organizată votarea repetată, cu excluderea candidatului sau candidaților care au încălcat legea.

Pe de altă parte, membrul Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan face referire la un alt articol care prevede că nu sunt organizate alegeri dacă vacanța funcției intervine cu mai puțin de un an înainte de alegerile ordinare, care ar urma să se desfășoare în iunie 2019.

Realitatea.md amintește că turul II al alegerile locale noi din Chișinău s-a desfășurat pe data de 3 iunie 2018. În urma acestuia, candidatul PPDA Andrei Năstase a acumulat cele mai multe voturi, câștigând în fața candidatului PSRM Ion Ceban, cu un rezultat de circa 52%.

Acesta urma să aibă un mandat de 1 an - până în vara lui 2019, când trebuie să fie organizate alegeri locale ordinare. Conform Codului Electoral, instanța, mai întâi, trebuie să se pronunțe asupra validării scrutinului, după care, Comisia Electorală Centrală anunță rezultatele finale ale alegerilor și eliberează legitimaţia primarului ales.

CITEȘTE ȘI:

Decizia motivată, prin care au fost invalidate alegerile locale, făcută PUBLICĂ! Cum motivează Judecătoria Chișinău (DOC)

Decizia motivată a Curții de Apel, privind ilegalitatea alegerilor locale din Chișinău! Cum își motivează magistrații hotărârea (DOC)

CSM a venit cu un mesaj în susținerea judecătorilor care au hotărât invalidarea alegerilor locale din Chișinău

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3895 -0.2285%
USD USD 17.2619 0.2014%
RUB RUB 0.2426 -0.8987%
RON RON 4.0083 -0.3034%
UAH UAH 0.6355 0.2840%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile