Logo Realitatea.md

Decizie de ultimă oră a CCM: Guvernul desemnează candidatul la funcţia de ministru al Apărării (VIDEO)

17 Octombrie 2017, 15:49 // Actualitate

Șeful statului are dreptul să verifice o nouă nominalizare, în cazul în care consideră necorespunzător un candidat pentru funcția de ministru, însă președintele nu are drept de veto în cazul de numire a candidatului de către Guvern. Decizia a fost luată astăzi, de către Curtea Constituțională, după ce în luna septembrie curent, Guvernul a depus o sesizare de a debloca situația privind refuzul președintelui de a-l numi pe Eugen Sturza în funcția de ministru al Apărării. 

Foto simbol

Potrivit CCM, „preşedintele țării are dreptul să verifice și să analizeze capacitățile candidatului propus, însă nu are dreptul de veto în numirea ministrului. Astfel, preşedintele trebuie să aibă un rol neutru, de arbitru, în astfel de situații și nicidecum nu trebuie să creeze situații de blocaj instituțional. De ceeaşi opinie este şi Comisia de la Veneţia. Refuzul deliberat al preşedintelui de numire a candidatului propus repetat de premier este o încălcare gravă a obligaţiilor constituţionale, iar în acest caz, Parlamentul poate iniţia procedura de suspendare din funcţie a preşedintelui”, se arată în hotărârea Curții.

Totodată, încheierea Curții Constituționale menționează că „pentru nerespectarea prevederilor expres ale Constituției și interpretării articolelor acesteia, îl pace pasibil pe președinte de a fi suspendat din funcție, iar interimatul urmează a fi asigurat de către președintele Parlamentului sau de către premier”.

Hotărârea motivată a CCM o găsiți aici. 

Realitatea.md amintește că vicepreședintele PPEM, Eugen Sturza, a fost înaintat pentru funcția de ministru al Apărării. Drept urmare, Igor Dodon, a refuzat de două ori să aprobe candidatura făcută, însă conform Constituției acesta era obligat să semneze decretul de numire a acestuia în funcție. Drept urmare, Guvernul a decis să se adreseze Curții Constituționale pentru a da o interpretare a acțiunilor președintelui.

CITEȘTE ȘI: 

Ședință specială la Guvern. Filip a sesizat Curtea Constituțională privind procedura de numire a miniştrilor

Eugen Sturza, vicepreședintele PPEM, a fost înaintat de către PDM pentru funcția de ministru al Apărării

Guvernul îl va înainta repetat pe Eugen Sturza la Ministerul Apărării. Filip: Dacă Dodon refuză, încalcă conștient Constituția (VIDEO)

Dodon l-a refuzat pe Eugen Sturza și a propus candidatul său la funcția de ministrul al Apărării: Nu vă place, treaba voastră! (VIDEO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4073 0.5961%
USD USD 17.7179 0.1368%
RUB RUB 0.2497 1.2982%
RON RON 4.0066 0.5799%
UAH UAH 0.6577 -0.6945%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile