Logo Realitatea.md

Declarația dură a Partidului Democrat după rezoluția adoptată de către deputații europeni: ”Susțineți lideri politici, și nu cetățeni ai R. Moldova”

05 Iulie 2018, 14:17 // Politica

Partidul Democrat din Moldova (PDM) a luat act de rezoluția adoptată astăzi de Parlamentul European privind suspendarea asistenţei macrofinanciare cerută de eurodeputaţii PPE. Într-o notă informativă transmisă de către purtătorul de cuvând al partidului, Vitalie Gamurari, se menționează că ”este o rezoluție politică, prin care se dă un start prematur campaniei electorale pentru viitoarele alegeri din Moldova”.

”PDM a luat act de rezoluția eminamente politică, votată în Parlamentul European de un număr de euro-deputați, aparținând în special grupului parlamentar din care fac parte două partide ale opoziției din Moldova. Este regretabil că războiul politic din țara noastră a fost exportat în Parlamentul European de către câțiva lideri politici moldoveni, care recurg la gesturi îndreptate împotriva moldovenilor, doar pentru a-și atinge scopurile meschine. Constatăm că, prin votul de astăzi, grupul politic, care a inițiat moțiunea, a dat semnalul că, în loc să susțină Moldova și cetățenii ei, indiferent de orientări politice, preferă să susțină doar anumite partide politice neparlamentare și pe liderii acestora.

Mai constatăm că rezoluția nu a trezit interesul euro-deputaților, aceasta fiind dezbătută cu sala aproape goală, din care au lipsit până și majoritatea celor, care fac parte din partidul care a inițiat-o, lucru care indică încă o dată faptul că decizia privind votul s-a luat netransparent și strict politicianist, fără a exista o dezbatere consistentă în plen.

Menționăm, de asemenea, că rezoluția votată în Parlamentul European nu a întrunit un larg consens, dimpotrivă, au fost multe voci critice la adresa inițiatorilor rezoluției, precum și critici aspre și argumentate în ceea ce privește conținutul ei. S-a menționat că Guvernul și Parlamentul Republicii Moldova și-au îndeplinit absolut toate angajamentele stabilite cu Uniunea Europeană, inclusiv în ceea ce privește reforma unor domenii importante, cum ar fi justiția.

Este o rezoluție politică, prin care se dă un start prematur campaniei electorale pentru viitoarele alegeri din Moldova. Nu este exclus că aceasta rezoluție va eroda semnificativ și încrederea moldovenilor în Uniunea Europeană, după ce, în timpul mandatului actualului Guvern, ea a cunoscut o creștere record. Este greu însă să li se explice cetățenilor de ce au îndurat reforme atât de grele, ca apoi să se ia o decizie împotriva lor, doar pentru că așa au dorit liderii opoziției, doar pentru că Guvernul și PDM nu au acceptat să intervină în decizia instanțelor de judecată, care au invalidat alegerile din Chișinău”, se arată în mesaj.

De asemenea, PDM consideră că rezoluția nu va avea efecte de ordin economic sau financiar asupra Guvernului și nici asupra cetățenilor, deoarece ”creșterea economică înregistrată în acest an permite ca toate proiectele și angajamentele să fie îndeplinite în termen, chiar să fie inițiate unele noi”.

La final, este menționat că mâine, 6 iulie 2018, conducerea PDM, cea a Guvernului și a Parlamentului vor veni cu declarații oficiale mai ample, în care va fi anunțat inclusiv modul în care se va acționa mai departe, pentru ca ”cetățenii să beneficieze de creșterea economică înregistrată în țară, după ce o perioadă lungă au fost nevoiți să îndure efectele unor reforme complicate, dar necesare, precum și efectele unor condiționalități din partea UE, mai aspre decât a îndurat orice guvern până acum. Cu toate acestea, ele au fost îndeplinite integral, atât în raport cu UE, cât și în raport cu FMI, ceea ce a și condus zilele trecute la primirea unei noi tranșe de bani din acordul cu FMI”.

VEZI ȘI:

(doc) Parlamentul European a adoptat o rezoluție privind suspendarea asistenței macrofinanciare după anularea alegerilor locale de la Chișinău

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4029 0.5050%
USD USD 17.1244 -0.0455%
RUB RUB 0.2588 1.1333%
RON RON 4.0932 0.5626%
UAH UAH 0.6301 0.1590%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile