Logo Realitatea.md

Declarația semnată de 98 de femei care au suferit în urma interacțiunii cu sistemul medical în timpul sarcinii a fost depusă la Guvern (VIDEO)

12 Ianuarie 2018, 12:54 // Societate

Numeroase mame se arată indignate față de calitatea serviciilor acordate în Republica Moldova în domeniul medicinei perinatale. Acestea relatează situații revoltătoare din spatele pereților maternităților și cer autorităților să ia măsuri ferme și urgente pentru a remedia situația.

În particular, mamele evocă sute de cazuri în care li s-a refuzat/tergiversat acordarea asistenței medicale urgente, li s-au cerut bani pentru servicii medicale despre care legea spune că ar trebui să fie gratuite, au fost umilite sau desconsiderate de către personalul medical sau chiar au fost diagnosticate și tratate greșit – acțiune uneori letală pentru făt și cu urmări grave pentru integritatea fizică și emoțională a lăuzei.

În acest context, femeile, mobilizate pe internet, au semnat o declarație comună prin care cer autorităților să inițieze un control amplu al stării actuale a serviciului perinatal, atât privind nivelul de dotare cu tehnica necesară unei intervenții calitative, supraviețuirii copiilor prematuri, cât și din perspectiva nivelului de pregătire a cadrelor medicale în baza eticii, integrității și jurământului depus. Inițiativa este susținută de câteva zeci de organizații neguventamentale naționale și internaționale.

”Respectiva declarație este deosebită de multe altele prin sinceritatea ei. Pe lângă lista de solicitări, aducem pe masa premierului, a ministrului Sănătății și a altor factori de decizie inclusiv relatările semnatarelor. Acesta este fundalul pe care se solicită reforme palpabile. Am vrut să-l conturăm cât mai clar și sper că ne-a reușit. Starea de lucruri în domeniul medicinei obstetrice este de o gravitate fără precedent, de aceea și necesită o intervenție fără precedent”, susține Anastasia Cucuruz, autoarea declarației.

Potrivit grupului de inițiativă, acesta este pregătit în aceeași măsură să vină în întâmpinarea statului pentru reformarea sistemului medical, cât și să se împotrivească dacă autoritățile vor opune rezistență reformelor sau dacă vor exista tentative de intimidare a semnatarelor sau autorilor declarației. 

Astăzi, 12 decembrie, declarația a fost înregistrată la Guvern, la Ministerul Sănătății, CNA, Oficiul Avocatul Poporului și alte instituții cărora grupul de inițiativă le-a înaintat solicitări. Din momentul înregistrării, autoritățile au la dispoziție 14 zile lucrătoare pentru a oferi un răspuns petiționarelor.

Discuțiile despre lacunele din sistemul medical au luat turații în spațiul public după ce o tânără de 19 ani a relatat acum câteva zile pe o rețea de socializare despre cum a ajuns să nască singură în veceul Institutului Mamei și Copilului din Chișinău, după ce a strigat după ajutor, dar a fost ignorată. În prezent, tânăra este asistată gratuit de către avocații unei organizații neguvernamentale de profil. 

După toate cele întâmplate, MSMPS, de comun cu administrația Institutului Mamei și Copilului, a decis sancționarea prin concediere din funcția deținută, a șefului secției Ginecologie și a moașei principale; eliberarea din funcție a asistentei medicale (care a fost în tura din 13-14 decembrie); sancționarea prin mustrare aspră a medicului de gardă, directorului Centrului Perinatal și vicedirectorului medical al Instituției. De asemenea, directorul Instituției s-a ales cu sancțiune disciplinară sub formă de avertisment.

CITEȘTE ȘI:

TULBURĂTOR! Experiența unei femei care a născut singură în toaleta Institutului Mamei și Copilului din Chișinău

Ministerul Sănătății a inițiat o anchetă în cazul femeii care și-a născut copilul mort într-o toaletă la Institutul Mamei și Copilului

Angajații de la IMC, implicați în cazul pacientei care a născut fătul mort într-o toaletă a maternității, au fost suspendați din funcții

Cazul tinerei care a avortat în toaleta de la Institutul Mamei și Copilului, în vizorul oamenilor legii

Șeful Secției Ginecologie a Institutului Mamei și Copilului și moașa principală au fost suspendați din funcție, iar directorul avertizat (VIDEO)

Citeste tot despre: declarație, femei, Guvern, sistem medical
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4692 -0.4031%
USD USD 16.9867 0.0972%
RUB RUB 0.2587 -0.0386%
RON RON 4.1716 -0.4273%
UAH UAH 0.6034 -0.2974%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile