Logo Realitatea.md

Declarațiile premierului și președintelui Parlamentului, după aprobarea noii structuri a Guvernului (VIDEO)

21 Iulie 2017, 21:14 // Actualitate

Noua structură a Guvernului prezentată astăzi, 21 iulie, în Parlament de prim-ministrul Pavel Filip, a fost adoptată cu votul a 54 de deputați. În acest context, atât premierul, cât și speakerul Legislativului, Andrian Candu, au susținut discursuri.

Foto: parlament.md

„De astăzi, avem o nouă structură a Guvernului. Mai puține ministere, mai multă transparență, în special, mai multă eficiență”, a declarat Andrian Candu, după ce a fost votată reforma guvernului.

În discursul rostit în plenul Legislativului, premierul a menţionat că principalul obiectiv pe care și l-a propus Guvernul în Programul său de activitate este să asigure creșterea bunăstării și calității vieții cetățenilor. Acest deziderat este însă de neconceput fără a asigura eficiența actului de guvernare, fără a implementa un management public modern, flexibil, capabil să se adapteze schimbărilor și transformărilor sociale și să răspundă nevoilor cetățenilor.

Premierul a specificat că, în pofida criticilor menite să discrediteze chiar și acțiunile încă nedemarate, Guvernul îşi asumă această reformă şi este conștient de riscurile și de impactul pe care îl va avea. „Consider că reforma preconizată de Guvern în domeniul administrației publice constituie un mesaj clar dat, în primul rând, societății - că majoritatea parlamentară și, implicit, Guvernul, ca exponent al voinței acestei majorități, este determinată să ducă la bun sfârșit implementarea nu doar a reformei în speță, dar a tuturor reformelor asumate”, a declarat Pavel Filip.

De asemenea, în Programul său de activitate, Guvernul și-a stabilit ca obiectiv specific reformarea administrației publice centrale, inclusiv prin optimizarea numărului de ministere și al autorităților publice, dar și a costurilor administrative.

În conformitate cu noua lege cu privire la Guvern, adoptată de către Parlament, la data de 7 iulie curent, Prim-ministrul Republicii Moldova deţine dreptul de a solicita Parlamentului, în timpul exercitării mandatului, modificarea listei ministerelor. Astfel, Premierul Pavel Filip a solicitat reducerea numărului ministerelor de la 16 la 9, după cum urmează: Ministerul Economiei și Infrastructurii; Ministerul Finanțelor; Ministerul Justiției; Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene; Ministerul Afacerilor Interne; Ministerul Apărării; Ministerul Educației, Culturii și Cercetării; Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale; Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Astfel, Ministerul Economiei va prelua domeniile de activitate de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor și de la Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, precum și domeniul construcții de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, cu modificarea denumirii în Ministerul Economiei și Infrastructurii.

Ministerul Culturii va prelua domeniile de activitate de la Ministerul Educației, de la Ministerul Tineretului și Sportului și domeniul de cercetare de la Academia de Științe a Moldovei, cu modificarea denumirii în Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei va prelua domeniile de activitate de la Ministerul Sănătății, cu modificarea denumirii în Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor va prelua domeniile de activitate de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și de la Ministerul Mediului, cu modificarea denumirii în Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Cu referire la reducerea numărului de funcționari publici care activează în cadrul ministerelor, Pavel Filip a menționat că actualmente în cele 16 ministere sunt instituite 1808 funcții, dintre acestea efectiv ocupate sunt 1489 de funcții, iar 319 sunt vacante. Ca urmare a remodelării arhitecturii guvernamentale, se preconizează o reducere a numărului de funcții cu 30%, adică cu 542 unități, dintre care efectiv ocupate sunt doar 223.

Potrivit proiectului Guvernul, în termen de 3 luni va reorganiza structura organelor centrale de specialitate ale administraţiei publice și va propune aducerea legislaţiei  în concordanţă cu noua structură.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2312 -0.5204%
USD USD 17.3519 -0.4355%
RUB RUB 0.2729 -0.2194%
RON RON 4.0243 -0.4970%
UAH UAH 0.7355 0.1089%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile