Logo Realitatea.md

Delegația Republicii Moldova, la cea de-a cincea reuniune a Comitetului de Asociere, în configurația Comerț

22 Octombrie 2018, 14:53 // Economie

Reprezentanții UE au examinat solicitarea RM de majorare a contingentelor tarifare la export. Comisia Europeană va continua negocierile pe marginea acestui subiect. Delegația Republicii Moldova, condusă de Iuliana Drăgălin, Secretar de Stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, a participat la cea de-a V-a reuniune a Comitetului de Asociere, în configurația Comerț, Republica Moldova – Uniunea Europeană și la ședința Subcomitetului pentru Indicații Geografice, care s-a desfășurat în perioada 18 - 19 octombrie, la Bruxelles.

Foto: mei.gov.md

Delegația țării noastre a prezentat principalele realizări în implementarea angajamentelor ce derivă din Acordul de Asociere pe dimensiunea comerțului exterior, achizițiilor publice, infrastructurii calității și supravegherii pieții, proprietății intelectuale, energetică și domeniul serviciilor. Cu referire la comerțul exterior, delegația țării noastre a menționat că în anul 2017, exporturile produselor moldovenești pe piața Uniunii Europene au atins o valoare de 1,59  miliarde dolari SUA, reprezentând 65,85% din totalul exporturilor Republicii Moldova. Uniunea Europeană fiind principalul partener comercial al țării.

În final, părțile au reiterat necesitatea menținerii unei bune funcționări a DCFTA prin impulsionarea relațiilor comerciale, depășirea provocărilor în procesul de funcționare a businessului și utilizarea celor mai bune practici de dezvoltare. Totodată, reprezentanții Republicii Moldova au reiterat solicitarea de a examina posibilitatea măririi contigentelor tarifare, precum și operarea modificărilor în lista produselor care fac obiectul unui mecanism împotriva eludării prin mărirea cotelor pentru produsele cu o capacitate înaltă de producere și export.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1545 0.0194%
USD USD 17.9087 0.4318%
RUB RUB 0.2800 1.0830%
RON RON 4.2325 -0.0213%
UAH UAH 0.6671 -0.2989%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile