Logo Realitatea.md

Democrații moldoveni și social-democrații români se vor susține reciproc în alegeri. „Ne vor facilita accesul”

10 Septembrie 2014, 14:10 // Politica
// Autor:  
Maxim Pulber

Conducerea Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, Vlad Plahotniuc, Dumitru Diacov și Pavel Filip au întreprins aseară o vizită la București, unde au avut o întrevedere cu conducerea PSD din România - premierul Victor Ponta, Liviu Dragnea, Titus Corlățean și Marian Oprișan. În cadrul întrevederii PDM și PSD au semnat un acord de colaborare între cele două formațiuni, inclusiv în perioada campaniilor electorale.

captură: youtube.com

Solicitat de Realitatea.md, președintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, a relatat că fiind membri ai Internaționalei Socialiste, PSD și PDM au semnat un acord de cooperare încă în anul 2006, iar ieri acesta doar a fost reconfirmat. Totodată, „am semnat un program de activități comune ce țin de pregătirea cadrelor, schimbul de experiență, inclusiv sprijinul reciproc în campaniile electorale. PSD va sprijini unele acțiuni ale noastre, iar noi ale lor”, a spus Diacov.

Întrebat cum anume îi vor sprijini social-democrații români pe democrații moldoveni în cadrul campaniei electorale, președintele de onoare al PDM a precizat că „PSD-ul are organizații de femei, organizații de tineret etc. și ne vor facilita accesul în instituțiile de învățământ din România unde sunt concentrați studenții noștri”.

Dumitru Diacov a mai relatat că întrevederea a avut loc la inițiativa și invitația premierului român, Victor Ponta, lider al PSD, întrucât în cadrul vizitei la Chișinău a acestuia, din 27 august, nu s-a reușit discutarea pe îndelete a programului de colaborare.

Deocamdată, Partidul Democrat din Moldova nu a informat despre întrevederea de aseară. Deși nu a emis un comunicat, pe site-ul Partidului Social Democrat din România a fost postat un filmuleț cu declarațiile lui Victor Ponta și Marian Lupu după semnarea protocolului de colaborare dintre cele două formațiuni.

„Vreau să spun foarte clar că vom face tot ceea ce ține de noi pentru a sprijini Partidul Democrat în alegerile cruciale care vor avea loc la sfârșitul lunii noiembrie. Cred foarte tare că Partidul Democrat împreună cu partenerii săi de guvernare, cu Coaliția pro-Europeană, care a reușit în ultimii ani să îndrepte cu adevărat Republica Moldova spre Europa, spre democrație, spre bunăstare, este soluția în care noi credem, este soluția care credem că va face bine locuitorilor din Moldova”, a spus liderul PSD, Victor Ponta.

„Am decis ca cele două partide să-și consolideze colaborarea bilaterală. Partidul Democrat din Moldova și Partidul Social Democrat din România se vor sprijini reciproc în alegeri, vom face schimb de experiență privind organizarea de partid, vom instrui membrii de partid în vederea promovării unor acțiuni în campania electorală, dar nu doar. Sunt sigur că avem experiența necesară, ambele părți, pentru a îmbogătăți reciproc practica în activitatea de partid. Avem mai multe premize și mai multe interese din ambele părți pentru o astfel de consolidare a colaborării noastre, a declarat, la rândul său, liderul PDM, Marian Lupu.

Realitatea.md amintește că alegerile parlamentare în Republica Moldova vor avea loc la data de 30 noiembrie curent. Totodată, pe 2 noiembrie, în România, va avea loc primul tur al alegerilor prezidenţiale. Sondajele arată că niciunul dintre candidații înscriși în cursă nu vor reuși să obțină peste 50%+1 din voturi din primul tur, iar astfel, la data de 16 noiembrie va avea loc și cel de-al doilea tur de scrutin.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2607 0.3867%
USD USD 17.8258 0.3033%
RUB RUB 0.2763 -0.8256%
RON RON 4.0097 0.0724%
UAH UAH 0.7287 -0.0823%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
20 feb, 06:40 //

Cum era poreclit Vlad Plahotniuc în interiorul Partidului Democrat după ce a părăsit țara (VIDEO)

20 feb, 14:56 //

(VIDEO) Cum PD și PSRM au trișat un vot în Parlament și ce spune Zinaida Greceanîi, când crede că nu o aude nimeni! Deputat: Au numărat 20 și 26 au spus!

17 feb, 14:14 //

Foto Simbol SURSE: Autoritățile din România au stabilit cauza decesului bebelușului deputatului Angel Agache

29 ian, 14:00 //

LIVE! Curtea de Apel Chișinău: Examinarea recursului depus de administrația Penitenciarul nr.13 împotriva eliberării condiționate a ex-premierului Vlad Filat

18 feb, 06:30 //

foto: facebook.com/s.sirbu Ruptura în PDM tot mai adâncă! Sîrbu regretă că noua conducere a partidului a mers la întâlnirea cu socialiștii și Dodon de la Parlament

04 feb, 13:33 //

Foto simbol Serviciul Hidrometeorologic și-a revizuit avertizarea de cod portocaliu de ninsori pentru întreg teritoriul țării

11 feb, 13:09 //

Soția liderului separatist Krasnoselski, cu cetățenie română. Cel puțin 4 instituții au fost sesizate!

03 feb, 10:34 //

Tragedie la Răzeni. O tânără mămică a fost lovită mortal de o mașină. Șoferul a părăsit locul accidentului, iar poliția este pe urmele lui

12 feb, 09:27 //

Îndemnul primului premier al RM către Dodon în contextul declarațiilor scandaloase ale lui Ciocoi: Dacă se pricepe în „tușonkă, să nu se bage...”

16 feb, 13:33 //

Foto Simbol Prima declarație a deputatului democrat, pentru presa română, referitor la tragicul incident produs în această dimineață