Logo Realitatea.md

Denunțătorul lui Iurie Roșca – interviu despre probele din dosar, bani și ce scop urmărește

12 Iunie 2018, 11:32 // Societate

Alexei Damaschin, cel care a scris denunțul în baza căruia este cercetat penal fostul lider PPCD, Iurie Roșca a oferit un interviu pentru portalul de știri Deschide.MD. Acesta a vorbit despre probele administrate în dosar, a spus de ce a scris denunțul abia după opt ani de la comiterea infracțiunii, pentru ce au fost plătiți banii respectivi și ce scop urmărește denunțătorul prin inițierea acestui litigiu.

Foto: captură video/Realitatea.md

În ce circumstanțe l-a cunoscut pe Iurie Roșca

În 2009, prin intermediul unei cunoștințe comune, care știa despre faptul că proiectul imobiliar de care mă ocupam în acea perioadă făcea subiectul unui dosar civil fabricat. Persoana în cauză mi-a propus să-mi intermedieze o întâlnire cu Iurie Roșca, ceea ce s-a și întâmplat în scurt timp. Prima întâlnire cu el a avut loc la sfârșitul lunii noiembrie 2009, în biroul său de la sediul PPCD. Mi-a spus că are influență asupra unor persoane din cercurile judecătorești și că poate interveni pentru a-mi solutiona problema. Mi-a dat cartea de vizită și mi-a spus suma pe care trebuia să i-o dau. Partea „amuzantă" era faptul că eu trebuia să plătesc pentru a-mi salva afacerea într-un dosar fabricat, adică trebuia să plătesc, ca să recuperez ceea ce, de fapt, îmi aparținea. Miza era însă foarte mare, de aceea am acceptat.

Câți bani i-a cerut Iurie Roșca și cât i-a transmis

În total, peste un million de dolari, din care o parte mi-a zis că și-i oprește lui pentru serviciile prestate, iar altă parte mi-a zis că îi va da factorilor de decizie care urmau să ia o decizie favorabilă în respectivul dosar. I-am dat două tranșe care, în total, făceau circa 227 de mii de dolari. Toate întâlnirile și transmiterea banilor avea loc în biroul său de la sediul PPCD (str. Iorga, colt cu Mateevici).

Totul a pornit de la un „dosar fabricat". Cine l-a fabricat?

În realitate au fost vreo opt dosare. Toate au fost comandate de fostul meu partener de afaceri, numele căruia îl voi anunța mai târziu. Majoritatea acestor dosare au fost clasate, iar în ultimul - am fost achitat recent de Curtea de Apel.

Despe proiect

Este vorba despre cunoscutul proiect „Cascada", planificat în perimetrul străzilor Vasile Alecsandri – Mihai Eminescu, 31 August și Veronica Micle. El aparținea companiei "Invisibil SRL", al cărei administrator sunt. Proiectul avea o suprafață de peste 50 de mii de metri pătrați și se ridica la investiții de ordinul zecilor de milioane de dolari.

Interviul integral poate fi citit pe Deschide.MD.

Menționăm că fostul lider al Partidului Popular Creștin Democrat (PPCD) Iurie Roșca este cercetat penal pentru trafic de influență. Procurorii anticorupție au stabilit că în anii 2009-2010 acesta a cerut un milion de dolari de la Alexei Damaschin pentru a-i soluționa favorabil un dosar.

VEZI ȘI:

Pe numele lui Iurie Roșca există un dosar penal! Informația o confirmă chiar Procuratura Anticorupție

Iurie Roșca riscă 7 ani de pușcărie! Procurorii au expediat în instanță dosarul de trafic de influență, deschis pe numele politicianului

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6067 -0.4903%
USD USD 16.9747 -0.0853%
RUB RUB 0.2589 0.0386%
RON RON 4.2017 -0.4737%
UAH UAH 0.6081 0.0823%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile