Logo Realitatea.md

Deputat european, despre declarațiile unor lideri politici de la Chișinău privind pericolul suspendării regimului liberalizat de vize cu UE

10 Ianuarie 2018, 21:41 // Actualitate

Copreședintele grupului de prietenie parlamentară Moldova-UE, Andi Cristea, califică drept absurdă afirmația unor politicieni de la Chișinău că Uniunea Europeană ar putea anula regimul liberalizat de vize pentru Republica Moldova. Despre aceasta eurodeputatul a scris pe pagina sa de Facebook, în urma unor declarații făcute de unii lideri politici de la Chișinău.  

Foto: mfa.gov.md

”Ideea conform căreia regimul liberalizat de vize pentru cetățenii Republicii Moldova este în pericol să fie suspendat este năstrușnică și neconformă cu realitatea”, a scris Andi Cristea pe pagina sa de Facebook.

Comentariul a fost făcut după ce liderul PAS, Maia Sandu a afirmat că UE ar putea anula regimul liberalizat de vize pentru R. Moldova pe motiv că ”nu și-ar fi onorat angajamentele asumate față de Comisia Europeană”. Politiciana a făcut această declarație în contextul unui Raport al Comisiei Europene, din decembrie 2017, cu privire la mecanismul de suspendare a regimului de vize, în care se arată că situaţia în Republica Moldova este îngrijorătoare şi se atestă un declin evident în ceea ce priveşte angajamentele.

La rândul său, fostul viceministru de Externe, expert în politică externă Iulian Groza spune că nu există premise pentru anularea acordului dat.

”NU, cetățenii moldoveni NU riscă să își piardă dreptul de circulație fără vize în UE într-un viitor apropiat sau chiar îndepărtat după mine. La moment nu exista astfel de premise. Raportul Comisiei Europene nu face astfel de constatări. Nu exista astfel de semnale oficiale sau neoficiale din partea Comisiei sau altor instituții UE. Pentru a se convinge autorii unor astfel de titluri de știri ar putea să ceară un comentariu oficial de la Comisia Europeană (persoanele de contact sunt indicate în Comunicatul Comisiei), sau să citească atent prima sursa, adică raportul propriu-zis. E bine când mai există și opinii din partea experților independenți care urmăresc acest proces, dar și din partea autorităților”, scrie Groza pe Facebook.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a prezentat reacția Republicii Moldova pe marginea raportului pe 20 decembrie 2017, salutând constatarea că țara noastră în continuare îndeplinește criteriile, care au stat la baza liberalizării regimului de vize cu Uniunea Europeană, și reiterând disponibilitatea autorităților naționale să continue cooperarea cu Comisia Europeană în vederea punerii în aplicare a recomandărilor înaintate.

Prezentând raportul, Dimitris Avramopoulous, Comisarul European pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, a subliniat angajamentul Comisiei Europene pentru garantarea regimurilor fără vize țărilor Balcanilor de Vest și Parteneriatului Estic, dar și responsabilitățile atât ale cetățenilor, cât și ale autorităților relevante ale țărilor respective în acest sens. Înaltul oficial a recunoscut eforturile țărilor Balcanilor de Vest și Parteneriatului Estic depuse pentru asigurarea caracterului durabil al progreselor realizate și pentru ca reformele să continue să aducă rezultate concrete, dar totodată a menționat că UE așteaptă consolidarea eforturilor țărilor date, în special în domeniul migrației ilicite, combaterii crimei organizate și corupției.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7119 0.0000%
USD USD 16.8184 0.0000%
RUB RUB 0.2743 0.0000%
RON RON 4.2607 0.0000%
UAH UAH 0.6438 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile