Logo Realitatea.md

Deputații au votat în ambele lecturi modificarea și completarea Codului Audiovizualului ce prevede combaterea propagandei ruse

07 Decembrie 2017, 14:10 // Politica

Parlamentul Republicii Moldova au votat astăzi, în timpul ședinței, în prima și a doua lectură proiectul de lege cu privire la modificarea și completarea Codului Audiovizualului, care prevede măsuri de prevenire și combatere a propagandei ruse, precum și securizarea spațiului informațional.

Scopul documentului este combaterea propagandei străine prin intermediul posturilor retransmise. Interdicţia se referă la programele informative, analitice şi militare. Cele distractive şi de agrement vor putea fi difuzate fără restricţii cu respectarea normelor Codului Audiovizualului.

Proiectul a fost  votat cu susţinerea a 61 de deputați. Documentul mai prevede limitarea emisiunilor informativ-analitice, retransmise de radiodifuzorii din Moldova, care provin din ţările ce nu sunt membre ale Uniunii Europene, din SUA, Canada, precum şi celelalte state, care nu au ratificat Convenţia Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.

Totodată, proiectul de lege atestă şi sancţiuni pentru radiodifuzorii care vor încălca noile reguli. Acestea variază între 40 şi 70 de mii de lei, la prima abatere de la norma legală, între 70 şi 100 de mii de lei, pentru încălcarea repetată a legii, precum și anularea licenţelor după aplicarea graduală a sancţiunilor.

Deputatul democrat Sergiu Sârbu a declarat că chiar dacă Igor Dodon va refuza să promulge proiectul de lege respectiv, deputații în aceeași zi vor vota repetat proiectul. 

„Legea deja a fost trimisă președintelui Dodon spre promulgare. Chiar dacă acesta va refuza promulgarea, intenționăm să revotăm chiar în aceeași zi această lege pentru ca din anul viitor aceasta să intre în vigoare și să nu mai admitem difuzare emisiunilor informative manipulatorii. Astfel vom proteja securitatea informațională și națională a Republicii Moldova”, a declarat Sârbu.

Noul proiect de lege a fost adoptat după mai bine de patru ore de dezbateri. De asemenea, dezbaterile din Parlament privind modificările și completările la Codul Audiovizualului s-au lăsat cu acuzații și diverse replici tăioase între deputații din coaliția de guvernare și opoziție, iar fracțiunea PCRM a părăsit sala de ședință în semn de protest.

Noile prevederi ar urma să intre în vigoare în termen de 30 de zile după ce legea va fi publicată.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3862 0.3754%
USD USD 17.1083 0.2073%
RUB RUB 0.2587 0.7399%
RON RON 4.1557 0.3744%
UAH UAH 0.6154 0.1465%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile