Logo Realitatea.md

Deputații europeni cer un audit independent al Facebook

28 Octombrie 2018, 08:40 // Tech

Deputații europeni cer un audit complet al Facebook și noi măsuri împotriva imixtiunii în alegeri, în urma scandalului Facebook-Cambridge Analytica, scrie Business24.ro.

Într-o rezoluție adoptată joi, deputații îndeamnă Facebook să permită agențiilor UE să realizeze un audit complet pentru a evalua protecția și securitatea datelor personale ale utilizatorilor, ca urmare a scandalului provocat de accesarea ilegală și exploatarea explozivă a datelor personale a 87 de milioane de utilizatori Facebook.

Deputații europeni sunt de părere că Facebook nu doar că a înșelat încrederea cetățenilor UE, „dar a încălcat și legislația UE”. Ei recomandă Facebook să facă schimbări platformei sale, care să fie în concordanță cu legea protecției datelor din UE.

Măsurile împotriva manipulării alegerilor. Europarlamentarii consideră că datele obținute de Cambridge Analytica ar fi putut fi folosite în scopuri politice atât în contextul referendumului pentru ieșirea Marii Britanii din UE, cât și pentru a viza electoratul american la alegerile prezidențiale din 2016.

Ei evidențiază nevoia urgentă de a contracara orice tentativă de a manipula alegerile UE și de a adapta legile electorale pentru a reflecta noua realitate digitală. Pentru a preveni imixtiunea electorală via rețelele sociale, deputații europeni propun:

  • aplicarea online a garanțiilor electorale clasice "offline": reguli referitoare la transparența și limitele cheltuielilor, la respectarea perioadelor de tăcere și la tratarea egală a candidaților
  • facilitarea recunoașterii publicității politice online plătite și a organizațiilor din spatele acesteia
  • interzicerea creării de profiluri cu scopuri electorale, inclusiv a utilizării comportamentelor online susceptibile de a scoate la iveală preferințele politice
  • platformele de social media ar trebui să eticheteze conținutul difuzat de roboți, să accelereze procesul de suspendare a conturilor false și să colaboreze cu verificatorii de fake news și cu mediul academic pentru a lupta contra dezinformării
  • ar trebui realizate investigații de către statele membre cu susținerea Eurojust, privind presupusa folosire abuzivă a spațului politic online de către forțe străine.

Rezoluția adoptată rezumă concluziile întâlnirii din luna mai dintre deputați ai Parlamentului European și Mark Zuckerberg, CEO al Facebook, și cele trei audieri care au urmat. Se referă, de asemenea, la scurgerea de date suferită de Facebook în 28 septembrie.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1545 0.0194%
USD USD 17.9087 0.4318%
RUB RUB 0.2800 1.0830%
RON RON 4.2325 -0.0213%
UAH UAH 0.6671 -0.2989%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile