Logo Realitatea.md

Deputații europeni doresc relații mai strânse dintre UE și R. Moldova, Ucraina și Georgia. Inițiativa cu care au venit în Parlament

10 Noiembrie 2017, 06:20 // Politica

Parlamentul European propune noi modalități de intensificare a relațiilor UE cu Ucraina, Georgia și Moldova înainte de summitul Parteneriatului estic, din 24 noiembrie. Ucraina, Georgia și Moldova lucrează din greu pentru a crea legături mai strânse cu UE, în ciuda rezistenței puternice din partea Rusiei. Ei beneficiază deja de călătorii fără viză în UE, precum și de oportunități comerciale sporite, se arată în comunicatul Parlamentului European.

Foto: PaginaEuropeana.ro

Un nou raport al Parlamentului solicită aprofundarea acestei organizații. Deputații europeni vor participa la sesiunea plenară din noiembrie la Strasbourg. Astfel, principalul accent se pune pe Ucraina, Georgia și R. Moldova, cele trei țări care au atins recent progrese majore în cooperarea cu UE.

În fruntea listei de recomandări a europarlamentarilor este înființarea unui fond fiduciar pentru Ucraina, Georgia și Moldova. Fondul fiduciar este un instrument de dezvoltare pentru o reacție rapidă și flexibilă a UE la situațiile de criză și post-criză. Acesta ar fi finanțat de la donatori publici și privați pentru investiții în proiecte care vizează îmbunătățirea structurilor socio-economice.

Comitetul a aprobat reformele UE legate de țările partenere. Această actualizare ar putea oferi, de exemplu, acces la  vamala din UE sau uniunea energetică. Propunerea subliniază necesitatea de a menține presiunea asupra Rusiei. Acest lucru este deosebit de relevant în prezent, deoarece sancțiunea UE împotriva Rusiei va fi reevaluată în ianuarie 2018.

Knut Fleckenstein, unul dintre autorii raportului, a declarat: „Obiectivul este de a construi încrederea și de a promova cooperarea între toți partenerii pentru a obține beneficii concrete pentru oameni, cum ar fi respectarea libertăților fundamentale, îmbunătățirea standardelor de viață și a perspectivelor viitoare, facilitarea contactelor interumane”.

Pentru a stimula progresul acestor țări, propunerea comisiei pentru afaceri externe va fi prezentată Consiliului, Comisiei și Serviciilor Europene de Acțiune Externă pentru examinare la viitoarea reuniune la nivel înalt a Parteneriatului Estic, din 24 noiembrie.

 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.3174 0.2902%
USD USD 16.5538 0.3802%
RUB RUB 0.2877 1.0537%
RON RON 4.3540 0.2902%
UAH UAH 0.6293 0.9464%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile