Logo Realitatea.md

Deputații Parlamentului și Adunării Populare din Găgăuzia propun modificarea a 32 de legi. Care este scopul acestor schimbări

05 Iulie 2018, 16:22 // Politica

Membrii Grupului de lucru au audiat și aprobat rapoartele privind analiza a peste 400 de acte legislative din patru domenii-cheie: cultură, economie, sănătate și ecologie, care prevăd modificarea a 32 de legi, pentru a face actul normativ mai funcțional și accesibil pentru UTA Găgăuzia.

Foto: parlament.md

Analiza legislației a fost efectuată de un grup de experți, care au identificat suprapuneri și discrepanțe între legislația națională și cea a autonomiei Găgăuze. În rapoartele lor sunt indicate prevederi ce necesită armonizare în ambele seturi de norme. Astfel, în cele 4 rapoarte recomandă modificarea a 10 legi din domeniul culturii, o lege din domeniul sănătății, 15 legi din domeniul economiei și alte 6 legi din domeniul ecologiei.

De asemenea, în cadrul ședinței, parlamentarii au aprobat rapoartele Grupul de lucru pentru anul 2017 și pentru I semestru al anului 2018.

De menționat că, în anul 2017, Parlamentul deja a aprobat un pachet de propuneri legislative referitoare la UTA Găgăuzia, ca urmare a recomandărilor aceluiași grup de experți, aprobate de Grupul de lucru. Acestea sunt primele proiecte de lege referitoare la UTA Găgăuzia aprobate de Parlament pentru a asigura armonizarea legislației în raport cu statutul special al UTA Găgăuzia.

Eliminarea discrepanțelor și contradicțiilor dintre normele legale naționale și cele ale autonomiei reduce riscurile ca cetățenii, companiile private sau organizațiile obștești să sufere cheltuieli suplimentare. Aceste cheltuieli apar din cauza confuziilor legislative, acțiunilor imprevizibile ale autorităților sau în procesele de judecată.

Grupul de lucru pentru asigurarea funcționalității UTA Găgăuzia și a prevederilor legislative ale Republicii Moldova în raport cu UTA Găgăuzia, compus din deputați ai Parlamentului și ai Adunării Populare a Găgăuziei a fost creat în noiembrie 2015, la inițiativa Președintelui Parlamentului Andrian Candu. Scopul activității Grupului este de a îmbunătăți funcționarea autonomiei găgăuze în cadrul constituțional al Republicii Moldova, având la bază Legea privind statutul special al Găgăuziei din anul 1994.

Grupul de lucru privind asigurarea funcţionalităţii UTA Găgăuzia s-a convocat în ultima ședință din sesiunea parlamentară curentă.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4029 0.5050%
USD USD 17.1244 -0.0455%
RUB RUB 0.2588 1.1333%
RON RON 4.0932 0.5626%
UAH UAH 0.6301 0.1590%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile