Logo Realitatea.md

Deputatul transnistrean Dmitri Soin, reținut la Kiev la solicitarea Moldovei. Era căutat internațional din 2004

25 August 2014, 17:40 // Actualitate

Deputatul așa-zisului Soviet Suprem de la Tiraspol Dmitri Soin a fost reținut la Kiev, în timp ce se întorcea dintr-o deplasare efectuată la Moscova. Presa transnistreană scrie că Soin, lider al partidului „Prorîv”, a fost reținut de angajații Ministerului ucrainean de Interne, la cererea autorităților din Republica Moldova. Fostul ofițer KGB-ist era dat în căutare generală de mai bine de zece ani pentru mai multe omoruri şi suspiciuni de implicare în trafic de arme nucleare.

foto: tiras.ru

Reținerea lui Soin a fost confirmată pentru Realitatea TV de reprezentanți ai Centrului de cooperare polițienească internațională al Inspectoratului General al Poliției. Astfel, instanțele judecătorești de la Kiev urmează să decidă asupra arestării așa-zisului deputat transnistrean, după care va urma procedura de extrădare a acestuia autorităților de la Chișinău.

Presa din stânga Nistrului scrie că Dmitri Soin, care în ultima vreme locuia în Odesa, a făcut o scurtă călătorie de afaceri la Moscova, iar la întoarcere a fost reţinut la Kiev. Operaţiunea ar fi fost desfăşurată de poliţiştii ucraineni la solicitarea autorităţilor moldovenești, care l-au anunțat acum zece ani în căutare internaţională.

În 2004, Procuratura Generală a Republicii Moldova l-a acuzat pe Soin de comiterea mai multor omoruri. În 2013, Soin a fugit de la Tiraspol la Odesa, pe motiv că ar fi fost persecutat de noua conducere de la Tiraspol. Asta din cauza că după venirea la conducerea autoproclamatei republici nistrene a lui Evgheni Șevciuk, dosarul lui Soin a fost redeschis.

De asemenea, în campania electorală pentru așa-zisele prezidențiale, Dmitri Soin ar fi intrat în conflict şi cu fostul şef al securităţii transnistrene, Vladimir Antiufeev, care ocupă în prezent funcția de vicepremier în republica populară Doneţk, creată de separatiştii proruşi din estul Ucrainei. Soin se poziţionează, în schimb, de partea autorităţilor ucrainene şi a creat asociaţia obştească Uniunea transnistrenilor din Ucraina.

În perioada 1993-2007, Dmitri Soin a lucrat în cadrul aşa-zisului Serviciu de securitate din regiunea transnistreană. De doi ani este deputat în sovietul suprem din regiune şi conduce un partid de opoziţie, recent interzis în Transnistria.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7985 0.2253%
USD USD 17.8856 0.5103%
RUB RUB 0.2723 0.8892%
RON RON 4.1887 0.2441%
UAH UAH 0.7156 1.0164%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile