Logo Realitatea.md

Descoperire revoluționară în domeniul energiei regenerabile. A fost inventată tapeta ce produce energie prin fotosinteză

10 Noiembrie 2017, 10:02 // Tech

Oameni de știință de la Colegiul Imperial din Londra au imprimat pe o hârtie cianobacterii pentru a crea o nouă sursă de energie regenerabilă. Astfel, cercetătorii au dezvoltat un tapet de recoltare a energiei prin imprimarea circuitelor și a cianobacteriilor pe hârtie, a anunțat playtech.

Tapetul acționează atât ca o bacterie, cât și ca panou solar, și chiar o mică parte a hârtiei imprimate ar putea fi suficientă pentru alimentarea unui bec cu LED-uri. Cianobacteriile transformă energia utilizând fotosinteza. Nanotuburile de carbon sunt imprimate pe hârtie, apoi o cerneală făcută din cianobacterii este imprimată cu un jet de cerneală de carbon. Bacteriile încă în viață efectuează fotosinteza, care permite tapetului să recolteze energia electrică.

Acest tapet reprezintă un pas înainte în domeniul energiei regenerabile, numit BPV. BPV găsește modalități de a profita de cianobacterii și alte alge pe bază de fotosinteză. Prin folosirea acestor organisme crește capacitatea de a converti lumina, iar oamenii de știință pot crea dispozitive care să producă niște cantități mici de energie.

Echipa de cercetători consideră că descoperirea pe care au făcut-o ar putea conduce la tot felul de noi dispozitive electrice care sunt fabricate din hârtie fotosintetică imprimată. Aceste dispozitive noi ar putea varia de la senzori medicali pe bază de hârtie la surse de alimentare de unică folosință. Sau, în forma sa actuală de tapet, invenția ar putea fi folosită în case și birouri ca un senzor de mediu bio-alimentat.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.5090 -1.0861%
USD USD 16.6523 -0.2271%
RUB RUB 0.2940 -0.6085%
RON RON 4.4000 -1.0991%
UAH UAH 0.6168 -0.1619%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
05 feb, 09:27 //

SCANDALOS! Radu spune că l-a prins pe Moldovanu ospătându-se la Spitalul nr. 1: „N-am văzut așa chef în viața mea”. Reacția șefului de la Sănătate (VIDEO)

13 feb, 09:26 //

UPDATE: Șapte persoane, reținute în total, după ce CNA și procurorii anticorupție „au răscolit” probe prin Primăria Capitalei (VIDEO)

19 feb, 22:20 //

Foto: Publika.md Femeia înjunghiată ieri în cartierul Telecentru era interpretă și model, iar soțul ei, care și-a pus capăt zilelor, era medic stomatolog

02 feb, 15:00 //

Foto simbol: Deschide.md Cum se simte fostul „avocat-vedetă” Valerian Mânzat în închisoare și cum s-a adaptat la condiţii, după un an de detenţie

09 feb, 18:01 //

Interceptările AUDIO dintre medicii și agenții de vânzări de medicamente, reținuți azi de CNA! „Și «denghi», fa, 200 de lei?”

20 feb, 23:10 //

Familia vedetei înjunghiată mortal de soțul său, care s-a sinucis după crimă, a făcut dezvăluiri uluitoare (FOTO)

09 feb, 13:07 //

Foto simbol UPDATE: Se înțelegeau între ei, ca să scoată bani „negri”. 20 de angajați în domeniul sănătății riscă pușcărie!

15 feb, 11:40 //

LIVE! Declarația președintelui PCRM, Vladimir Voronin de la tribuna Parlamentului

03 feb, 15:16 //

Accident grav cu implicarea unui BMW, pe traseul Chișinău-Dubăsari: Un polițist, tamponat violent (FOTO)

26 ian, 14:57 //

Foto simbol EXCLUSIV! Dezvăluiri incendiare despre ilegalitățile din Bălți: Dovezi cu implicarea lui Renato Usatîi la organizarea referendumului (VIDEO/AUDIO)