Logo Realitatea.md

Descoperire revoluționară. Problemele cardiace ar putea fi depistate prin scanarea ochiului

20 Februarie 2018, 10:25 // Tech

Google a anunţat că dezvoltă un algoritm de inteligenţă artificială care poate depista problemele cardiace prin scanarea ochiului uman, scrie digi24.ro.

Foto simbol adevărul.ro

Anunţul vine la doar două săptămâni după ce 34 de cercetători care activează pentru Google şi diverse centre universitare din Statele Unite au semnat o lucrare care pretinde că rezultatul tratamentelor medicale poate fi prevăzut cu ajutorul statisticilor şi al inteligenţei artificiale.

Subsidiara de tehnologie medicală Verily a celor de la Google a descoperit o noua cale prin care problemele cardiace pot fi depistate din timp, cu ajutorul inteligenţei artificiale. Prin compararea rezultatului unei scanări a fundului de ochi cu o vastă bază de date, AI-ul poate depista pacienţii care prezintă risc sau au suferit deja accidente cardiace, tehnica bazându-se pe ample cercetări în domeniu.

Prin scanarea fundului de ochi, care este populat de numeroase vase sanguine, se poate crea o imagine de ansamblu a stării generale de sănătate. Analiza microscopică a fundului de ochi poate scoate la iveală, printre altele, date precum presiunea sângelui, vârsta ori dacă pacientul este fumător. Aceste date puse în context pot crea o imagine a sănătăţii cardiace.

AI-ul celor de la Verily analizează informaţiile oferite de scanările oculare şi poate stabili nivelul de risc al unui eveniment cardiac. Ca şi în alte situaţii în care este implicată învăţarea mecanică, compararea cu soluţiile anterioare joacă un rol important în succesul acestei metode.

Oamenii de ştiinţă au „hrănit” AI-ul cu analizele medicale, inclusiv scanări oculare, a peste 300.000 de pacienţi. O reţea neuronală a căutat tipare şi deosebiri în informaţiile primite şi a asociat semne recunoscute în analizele fundului de ochi cu indicii cardiovasculari.

Nivelul de acurateţe al AI-ului în acest caz este în prezent de 70%, puţin sub media de 72% a metodei clasice care realizează un scor bazat pe mai mulţi indici. Însă, folosirea AI-ului este mai rapidă pentru că nu mai sunt necesare recoltarea şi analizarea sângelui.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5319 -0.6020%
USD USD 17.2703 0.1229%
RUB RUB 0.2682 -0.8503%
RON RON 4.1084 -0.5687%
UAH UAH 0.6415 1.2149%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile