Logo Realitatea.md

Deșeuri medicale, aruncate la o gunoiște improvizată în ruinele unui spital din Anenii Noi! Reacția Ministerului Sănătății

12 Octombrie 2017, 16:09 // Societate

Ruinele unui spital din Anenii Noi servește drept gunoiște pentru deșeuri medicale. Clădirile ruinate se află în aceeași curte cu actualul spital raional și, potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, una dintre clădiri se află în gestiunea instituției medicale, iar alta, în gestiunea Primăriei Anenii Noi. 

Foto simbol: reporterntv.ro

Reprezentanții Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale susțin că deșeurile nu sunt gestionate corect și că prezintă pericol: „În urma cercetării, s-a constatat, că pe teritoriul acestor două instituții se află alte două blocuri ruinate, care cândva au fost parte componentă a Spitalului Raional Anenii Noi, dar care la moment nu mai sunt utilizate. Din aceste două blocuri, unul se află în gestiunea spitalului raional, iar al doilea este la evidenţa primăriei oraşului Anenii Noi. Deșeurile stocate sunt nu numai de proveniență medicală, dar și menajere, acumulate de mai mult timp”, se menționează într-un comunicat al ministerului. 

„Una din funcțiile de bază ale conducătorilor instituțiilor medico-sanitare este asigurarea unui management eficient al gestionării deșeurilor provenite din asistența medicală (de la planificarea resurselor financiare pentru asigurarea managementului deșeurilor, segregarea acestora, stocarea, evacuarea lor până la instruirea personalului privind managementul deșeurilor), ceea ce nu au asigurat conducătorii instituțiilor medicale vizate, chiar dacă au contract de evacuare a deșeurilor cu un agent economic, care prestează acest serviciu”, susțin reprezentanții Ministerului Sănătății.

Mâine, problema va fi discutată la Anenii Noi de către responsabilii locali și angajați ai Ministerului Sănătății.

Totodată, conducerea MSMPS a dispus ca toate spitalele din țară să fie verificate la componenta managementului deșeurilor medicale, în perioada 12-20 octombrie, iar rezultatele evaluării vor fi discutate la ședința Colegiului MSMPS.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.1026 1.0158%
USD USD 16.7434 0.6299%
RUB RUB 0.2493 0.4432%
RON RON 4.1097 1.2840%
UAH UAH 0.6056 1.1187%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile