Logo Realitatea.md

Despre drepturile pasagerilor UE cărora le-a fost anulat zborul

26 Martie 2020, 14:07 // Life

Vi s-a anulat zborul din cauza Covid-19? Nu doriți sau nu aveți voie să călătoriți? Aflați despre drepturile pasagerilor în UE în această perioadă excepțională.

O parte dintre statele UE au introdus măsuri de izolare - cum ar fi restricțiile de călătorie și zonele de carantină - pentru a face față pandemiei de coronavirus. Aceste măsuri au un impact mare asupra sectorului transporturilor, deci asigurați-vă că știți ce drepturi aveți în calitate de pasager.

Pe 18 martie, Comisia Europeană a prezentat linii directoare detaliate pentru a garanta că drepturile pasagerilor din UE sunt aplicate în mod coerent și că pasagerii sunt protejați în toate țările UE.

  • Ce se întâmplă dacă zborul dumneavoastră este anulat?

Companiile aeriene care anulează zborurile au obligația - în toate cazurile - de a oferi pasagerilor o opțiune din trei:

  1. rambursarea

  2. redirecționarea cât mai curând posibil

  3. redirecționarea la o dată ulterioară, aleasă de pasager.

Dacă alegeți redirecționarea cât mai curând posibil, luați în considerare faptul că pot exista întârzieri considerabile, având în vedere numărul limitat de zboruri care operează în prezent din cauza măsurilor naționale de limitare a răspândirii virusului.

  • Aveți dreptul la un hotel și la mese în caz de anulare?

Transportatorii aerieni au obligația - fără excepție - de a oferi mese gratuite, băuturi răcoritoare și cazare pasagerilor al căror zbor este anulat și au ales redirecționarea cât mai curând posibil.

  • Aveți dreptul la despăgubire?

Pasagerii aerieni au dreptul la compensare dacă zborul lor este anulat cu mai puțin de două săptămâni înainte de data plecării, cu excepția cazului în care există „circumstanțe extraordinare”. Acest caz se poate aplica în cazul pandemiei de coronavirus, dacă măsurile luate de autoritățile publice împiedică activitatea normală a companiilor aeriene.

  • Ce se întâmplă dacă vreți să vă anulați călătoria?

Dacă anulați călătoria din proprie inițiativă, rambursarea depinde de tipul de bilet achiziționat, după cum se specifică în termeni și condiții. Pentru mai multe detalii, consultați transportatorul.

Uniunea Europeană este singurul loc din lume în care toți cetățenii care călătoresc cu avionul, trenul, vaporul și autobuzul sunt protejați de o serie completă de drepturi ale pasagerilor.

Aflați și ce face Parlamentul European pentru a proteja drepturile pasagerilor în toată UE.

  • Stoparea zborurilor fără pasageri

Regulile aeroporturilor obligă companiile aeriene să opereze majoritatea intervalelor de decolare și de aterizare, dacă nu doresc să le piardă în sezonul următor.

Joi, 26 martie, Parlamentul va dezbate și vota propunerea Comisiei de a suspenda temporar normele UE privind intervalele aeroportuare, pentru a opri așa-numitele „zboruri fantomă”.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1217 0.2611%
USD USD 18.4281 0.4864%
RUB RUB 0.2348 0.8591%
RON RON 4.1664 0.2285%
UAH UAH 0.6689 0.9813%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
01 apr, 13:12 //

foto: army.md (FOTO) Cum arată acum Centrul COVID-19 Chișinău, care trebuia deja azi să înceapă a primi pacienții suspecți cu Coronavirus

29 mar, 12:45 //

Indignarea rudelor femeii de 79 de ani, răpusă de Coronavirus: A murit și a murit, luați-o, cumpărați locul, înmormântați-o și cu aceasta s-au terminat aprecierile eroismului ei

31 mar, 19:54 //

Foto simbol Încă trei localități vor fi în carantină! Polițiștii și militarii au indicația să restricționeze circulația persoanelor

02 apr, 21:54 //

Crima care a zguduit un cartier din capitală! Soțul și-a împușcat dintr-un Winchester soția. Fiul ar fi fost de față!

30 mar, 08:29 //

Radu alături de soţie şi cei doi copii Fiul unui erou al războiului transnistrean, obligat să se mute din România, fiindcă nu i se acordă cetăţenia

02 apr, 14:25 //

(VIDEO) Scandal: „Rușine, domnule Chicu...”! Parlamentul nu a avut cvorum pentru a audia proiectul pentru care și-a asumat Guvernul răspunderea

03 apr, 18:30 //

LIVE! Ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19: Au loc declarații de presă

31 mar, 14:01 //

Rusia - fără stare de urgență pe timp de Covid-19. De ce Putin este calm?

03 apr, 10:16 //

Foto simbol Spitalul Raional din Ștefan Vodă, în carantină. Totul ar fi pornit de la un medic. Postul vamal din apropiere este în pericol de a-și sista activitatea?

30 mar, 13:08 //

colaj: realitatea.md No comment: Cum s-a mărit „distanța socială” dintre Igor Dodon, Ion Chicu și Zinaida Greceanîi de la instituirea stării de urgență (FOTO)