Logo Realitatea.md

”Dezgheț” între Turcia și Rusia, după ce Erdogan a avut o discuție telefonică cu Putin

29 Iunie 2016, 23:45 // În lume

Rusia şi Turcia vor relua relaţiile de cooperare bilaterală, inclusiv în ceea ce priveşte lupta împotriva terorismului. Decizia a fost luată în cadrul unei discuţii telefonice între președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, şi șeful statului turc, Recep Erdogan.

Foto: www.n-tv.de

Acest dezgheţ urmează unei perioade de tensiuni diplomatice între Moscova şi Ankara, după ce Turcia a doborât un avion militar rus în noiembrie 2015.

Recep Erdogan i-a transmis un mesaj preşdintelui rus, Vladimir Putin, prin care transmite condoleanţe familiei pilotului ucis. Acesta a vorbit despre regretul său faţă de incident şi de restabilirea relaţiilor ruso-turce, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Potrivit unui comunicat al administraţiei de la Kremlin, preşedintele Putin va cere guvernului să înceapă discuţiile cu Turcia pentru reluarea relaţiilor comerciale "mutual avantajoase" şi eliminarea restricţiilor pentru turiştii ruşi care vizitează Turcia, scrie Mediafax.

”Conversaţia a fost în general constructivă, concentrată pe chestiuni de afaceri, cu scopul de a restabili dispoziţia în mod tradiţional amicală în cadrul relaţiilor de cooperare," se mai afirmă în comunicat.

Surse din cadrul administraţiei prezidenţiale din Turcia au caracterizat discuţia ca fiind una "foarte productivă şi pozitivă". Putin şi Erdogan ar urma să se întâlnească înainte şi în timpul summit-ului G20 organizat în China, în luna septembrie, au mai precizat sursele citate.

De asemenea, Putin a transmis condoleanţe pentru victimele atentatului terorist comis marţi seara în incinta aeroportului din Istanbul, care s-a soldat cu cel puţin 41 de morţi şi aproximativ 239 de răniţi.

Atât Putin, cât şi Erdogan au subliniat necesitatea unei cooperări mai strânse în privinţa ameninţărilor teroriste.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.6695 -0.9341%
USD USD 16.9304 -0.5492%
RUB RUB 0.2989 -0.7965%
RON RON 4.4386 -1.5591%
UAH UAH 0.5910 -0.8556%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile