Logo Realitatea.md

Dezvăluiri cutremurătoare ale medicului care a fost bătut de soțul unei paciente. Ala Valenga, despre corupția din spitale și lipsa de protecție la muncă

21 Martie 2018, 18:14 // Societate

După ce recent, medicul de la Spitalul Municipal Nr.1, Ala Valenga, a fost bătută de soțul unei paciente chiar la locul de muncă, aceasta se luptă acum să demonstreze că nu a fost protejată suficient la locul de muncă, chiar dacă administrația își dorește să se detașeze de acest scandal.

Foto: Sănătate Info

Astfel, la câteva zile după incident mai mulți angajați ai instituțiilor medicale publice municipale din Chișinău au decis să poarte banderole mov la braț, pe parcursul acestei luni, în semn de solidaritate cu colega lor, Ala Valenga.

Despre conflictele sale cu administrația, inclusiv despre cazul cearșafurilor noi scoase de sub pacienți, după o lansare oficială a unei secții după renovare, unde presa a fost chemată să vină să filmeze, medicul a vorbit în cadrul unui interviu pentru sanatateinfo.md.

Aceasta a declarat că de aproape două săptămâni nu a fost la serviciu: „Mă ocup de starea mea fizică și psihică. Dacă starea fizică mai poate fi îmbunătățită, apoi psihic este mult mai complicat. Încerc să nu cedez. Sunt telefonată într-una și invitată la diverse emisiuni, dar eu nu sunt gata să ies să vorbesc pe această temă. Pe de altă parte, sunt susținută foarte mult de colegii mei care îmi scriu în particular. Eu vreau să ies din această situație cu demnitate, să nu fiu blamată de colegii mei care nu vor să iasă să vorbească și nici de societate, precum că eu n-aș face suficient pentru pacienți”.

Medicul a vorbit despre pacienta care a fost adusă în secția pe care o conducea.

„Pacienta avea boală cardiacă. Nu pot toți cardiacii să ajungă la noi. Dacă ei ar ajunge în Terapie, n-ar mai fi nevoie de staționare cardiologice. Diagnosticul privind decesul a fost un anevrism disecant de aortă toracală cu tamponada cordului. Eu nu exclud că pacienta era agresată și la domiciliu. Dacă soțul ridică mâna la un doctor și mai și dă în el cu picioarele, atunci chiar nu pot să exclud că ar fi putut fi vorba și de un anevrism post-traumatic. Cauze însă sunt foarte multe. În practica mea de 35 de ani eu am avut așa cazuri cu disecție de aortă. În condițiile spitalului nostru era imposibil de stabilit diagnosticul respectiv, deoarece spitalul nu are un ecocardiograf, măcar și dintre cele  mai simple. Spitalul nu are contracte cu instituții care ar presta așa servicii. Și chiar dacă era un astfel de contract pe data de 9 martie era zi de odihnă, conform hotărârii Guvernului și nimeni nu lucra. Diagnosticul s-a stabilit post-mortem, fiindcă se cere, conform Protocolului, investigații și aparataj pe care noi nu le avem și nu le putem face. Noi nu putem face aortocoronarografia, nu putem face ecocardiografia, nu putem face rezonanță magnetică, ca să investigăm corect pacientul și să-l îndreptăm către asistența medicală necesară. Ea trebuia să ajungă în UPU, unde se face triajul pacienților. Ați văzut că a fost amenajată foarte frumos, cu triaj, în funcție de tipul de urgență: albastru, roșu, galben. Triajul acesta însă nu lucrează. Acolo a fost luat aparatajul din reanimare – cardio-monitoare, cardiografe și aduse toate acolo pentru televiziuni. Cum presa a plecat, cum totul a fost dus înapoi. Și asta toți știu. Zona roșie nu funcționează. Dacă vorbim de zona albastră – mă întreb cine știe dintre pacienți că ei se pot afla în așteptare și 10 ore? Nimeni nu știe. Această zonă albastră este arhiplină de pacienți care încep să strige și să se plângă, dar doctorii nu știu ce să facă și cum să reacționeze. Mă întreb pentru ce a fost făcut acest triaj, dacă cadre medicale nu există? Vă dați seama că există 2 secții de terapie cu pacienți extrem de gravi care rămân de la ora 16.00 până la 8.00 dimineața nemonitorizați pentru că există un singur medic de gardă care este ocupat în UPU? El are solicitări aproape non-stop. Eu vă spun despre lucruri despre care nu ați știut, pentru că nimeni nu le-a spus. Eu vă spun ca să cunoașteți și ca cei responsabili să răspundă pentru asta”, a declarat ea.

Ala Valenga susține că acesta nu este primul caz când un medic a fost agresat: „A fost un caz când un medic reanimatolog, s-a apropiat de pacient în triaj și au început să-l bată. Mai știu și alți doctori de la Institutul de Medicină Urgentă și de la INN. Medicul de la Urgență s-a ales cu trei coaste rupte. Nimic nu se schimbă. În câteva secții s-a făcut intrare securizată, cu cod, dar la noi nu. În unele spitale s-au pus turnichete, nu și la noi. Parcă e piață, intră cine vrea”.

Totodată, aceasta a vorbit despre alte probleme din interiorul instituției și sistemului de sănătate. 

„Nimeni nu calculează orele lucrate de noi peste program. Secția e 35 de paturi. În realitate sunt 45. Și suntem doi doctori în tură și eu sunt șefă de secție și sunt responsabilă și de completarea documentației etc. Încă o problemă: de ce când vine CNAM noi trebuie să strângem fiecare secție câte 100 de lei, pentru ca să-i hrănim? Pe mine nimeni la muncă nu mă hrănește. Și asta se întâmplă deja de ani buni. Dacă nu avem câte 100 de lei trebuie să aducem altceva ce avem – cafea, cogniac... Când ne cheamă să se spună ce obiecții sunt stau tot timpul cu masa plină – bomboane, cogniac, pulpe de pui și restul. Eu singură mi-am crescut copilul. Ăștia de la CNAM sunt mai săraci decât mine?”, a subliniat medicul.

Citiți interviul integral AICI.

Realitatea.md amintește că la câteva zile după incident mai mulți angajați ai instituțiilor medicale publice municipale din Chișinău au decis să poarte banderole mov la braț, pe parcursul acestei luni, în semn de solidaritate cu colega lor, Ala Valenga.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5200 -0.0614%
USD USD 17.6396 -0.2562%
RUB RUB 0.2751 0.1092%
RON RON 4.1166 -0.1867%
UAH UAH 0.7178 0.0697%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile