Logo Realitatea.md

Diaspora solicită autorităților să modifice legislația electorală pentru a li se crea mai multe premise la alegeri. Au înaintat mai multe propuneri (VIDEO)

14 Iunie 2018, 16:49 // Actualitate

Cetățenii moldoveni din diasporă solicită autorităților competente să demareze procedurile necesare, inclusiv de modificare a legislației, pentru a crea mai multe privilegii cetățenilor aflați peste hotare, astfel încât aceștia să-și poată exercita dreptul la vot în cadrul alegerilor în măsură egală cu cei de acasă. Cu această solicitare au venit astăzi mai mulți reprezentanți ai diasporei, din mai multe țări unde sunt stabiliți temporar.

Foto Simbol

Cetățenii moldoveni de peste hotare, au solicitat în cadrul unei conferințe de presă ca, autoritățile, să modifice prevederile legale pentru a permite: votul în diasporă timp de 2 zile, votarea atât cu pașaportul cât și cu buletinul, introducerea în legislație a termenului de alegători din diasporă, introducerea caracterului permanent pentru secțiile de votare de peste hotare, aprobarea de reguli clare pentru deschiderea de secții de votare suplimentare la cererea a cel puțin 300 de alegători, sau acolo unde au votat mulți cetățeni la scrutinele trecute ș.a. Participanții au mai solicitat să fie respectată recomandarea Comisiei de la Veneția, și să fie permisă finanțarea concurenților electorali și a partidelor politice de către cetățeni cu drept de vot din diasporă, iar contribuția acestora să nu depășească 5 salarii medii pe an.

Totodată, cetățenii moldoveni din diasporă au remarcat și caracterul nereprezentativ și anti-democratic al sistemului electoral mixt într-un singur tur, astfel că, aceștia au cerut anularea acestui sistem care favorizează anumite partide și introducerea turului 2.

Participanții la conferință susțin că toate aceste dolianțe ale diasporei trebuie luate în considerare de către autoritățile moldoveni, deoarece cetățenii moldoveni, care muncesc peste hotare transferă anual în țară în jur de 1 miliard de dolari SUA, contribuind astfel la ridicarea economiei și bugetului public național al statului.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 18.9987 0.4664%
USD USD 16.6839 0.2723%
RUB RUB 0.2474 -0.3223%
RON RON 4.0796 0.5422%
UAH UAH 0.6009 0.3339%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
30 iul, 17:46 //

UPDATE: CNA și PA au găsit noi sume colosale, pe lângă cele din birou, acasă la șeful de secție de la CRDM reținut în dosarul „tomografiei” (FOTO)

02 aug, 13:38 //

Jucării, fotografii 18+, prezervative! Ce au găsit acasă la avocatul din Chișinău învinuit de trafic de copii (VIDEO)

07 aug, 07:01 //

Foto: captura video (video) Marina Tauber, primarul comunei Jora de Mijloc, filmată în timp ce agresează cu mătura un jurnalist ”Radio Orhei”

31 iul, 14:50 //

Foto: zdg.md Milioane de lei în birou și la bancă, dar... Casa modestă în care locuiește medicul șef din dosarul „tomografiei” (FOTO)

08 aug, 11:12 //

Grupare criminală, dirijată de un fost angajat al poliției, deconspirată. PCCOCS și INI au oferit detalii „din culise” (VIDEO)

26 iul, 11:30 //

Foto simbol: anta.gov.md UPDATE: Descinderi matinale PA+CNA, prin Chișinău: În total, pe dosar, sunt 10 persoane bănuite. DETALII!

26 iul, 08:08 //

Jizdan, la cros cu noaptea-n cap! Ministrul de Interne a dat live pe Facebook de pe terenul de sport (VIDEO)

01 aug, 15:14 //

Filip vrea ”capul” șefilor de la PTF și Vama Leușeni: Decizia, luată în urma unor vizite inopinate (VIDEO)

30 iul, 13:53 //

Foto: Facebook/Igor Dodon Ce a răspuns Dodon când a fost întrebat de unde a luat bani pentru monumentul instalat în Rusia, în semn de prietenie dintre Petru I și Dimitrie Cantemir (FOTO)

31 iul, 10:07 //

Interceptările AUDIO dintre doi suspecți din dosarul „Tomografiei”: „E cam tâmpită! Poate o fac oficial? Cum credeți, e periculoasă?..” (AUDIO)