Logo Realitatea.md

Directori adjuncți, psihologi și metodiști din grădinițe, instruiți privind sănătatea mintală a copiilor și adolescenților

05 Noiembrie 2018, 14:36 // Societate

Directorii adjuncți pentru educație, psihologii și metodiștii din instituțiile preșcolare din municipiul Chișinău, au beneficiat de instruire privind sănătatea mintală a copiilor și adolescenților. Seminarele de instruire au fost realizate de către specialiști ai Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, reprezentanți ai Centrului Comunitar de Sănătate Mentală și psihoterapeutul Arcadie Astrahan.

Foto: bmj.ro

În cadrul seminarelor au fost abordate subiecte ce țin de mecanismele de colaborare intersectorială, dezvoltarea serviciilor ajustate necesităților individuale, programe de incluziune socială, reabilitarea copiilor și maturilor cu tulburări mentale și de comportament, programe complexe de tratament și reabilitare a dependenților. 

Potrivit specialiștilor, primii ani de viață și adolescență sunt perioade în care au loc multe schimbări, momente de stres și de teamă. În unele cazuri, dacă nu sunt recunoscute și gestionate, aceste sentimente pot duce la boli mintale, jumătate dintre acestea apărând în jurul vârstei de 14 ani, în majoritate, nefiind detectate şi tratate la timp.

Depresia este una dintre cauzele principale de boală şi dizabilitate, iar sinuciderea este a treia cauză de deces în rândul tinerilor de 15 - 19 ani. Un alt factor este consumul abuziv de alcool şi droguri, care induce comportamente riscante – sex neprotejat, conducerea periculoasă în trafic.

Tulburările de alimentaţie la fel provoacă îngrijorare, deoarece consecinţele nerespectării condiţiilor de sănătate mentală ale adolescenţilor se extind până la maturitate, afectând sănătatea fizică şi psihică, dar limitând şi oportunităţile de împlinire a vieţii ca adulţi.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1323 -0.0149%
USD USD 17.8914 -0.0011%
RUB RUB 0.2809 0.4290%
RON RON 4.2277 -0.0166%
UAH UAH 0.6698 0.4951%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile