Logo Realitatea.md

(DOC EXCLUSIV) De teama „interpretărilor negative”, Nicolae Timofti se opune expunerii tehnicii militare americane în PMAN, pe 9 mai

04 Mai 2016, 10:00 // Actualitate

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, comandant suprem al Forțelor Armate, se opune inițiativei Ministerului Apărării de a expune tehnica militară participantă la exercițiul „Dragon Pioneer 2016” în Piața Marii Adunări Naționale pe date de 9 mai. Realitatea.md a intrat, în exclusivitate, în posesia unui răspuns al consilierului prezidențial în domeniul apărării și securității, Alexei Barbăneagră, pentru Anatol Șalaru, potrivit căruia șeful statului consideră că organizarea unei astfel de expoziții în PMAN „nu va putea transmite mesajul educativ-patriotic scontat”, precum și „poate genera interpretări și speculații negative”. De altă parte, ministrul Apărării a declarat pentru Realitatea.md că nu renunță.

foto: facebook.com/MDAarmy

„Cu referire la nota Dumneavoastră, prin care instituția prezidențială a fost informată despre intenția Ministerului Apărării de a organiza pe 9 mai a.c. o expoziție a tehnicii militare din dotarea Armatei Naționale, șeful statului consideră că dat fiind faptul că anul acesta Ziua Victoriei și a comemorării eroilor căzuți pentru Independența Patriei coincide cu Paștele blajinilor, iar activitățile principale se vor desfășura la complexe memoriale, inclusiv la cimitire, organizarea unei astfel de expoziții în Piața Marii Adunări Naționale nu va putea transmite mesajul educativ-patriotic cu efect scontat”, se menționează în răspunsul semnat de consilierul președintelui în domeniul apărării și securității naționale, Alexei Barbăneagră, secretar al Consiliului Suprem de Securitate.

Totodată, conform răspunsului oferit ministrului Anatol Șalaru, „prezentarea în comun, doar cu partea americană, a tehnicii militare poate genera interpretări și speculații negative atât în rândul unui segment al populației, cât și în cel al unor parteneri ai Republicii Moldova care nu au fost invitați să contribuie la expoziția respectivă”.

„Pornind de la cele expuse, Președintele Republicii Moldova consider oportună abținerea de la desfășurarea activității în cauză”, se mai menționează în răspunsul consilierului președintelui Nicolae Timofti, o copie a căruia a ajuns în redacția Realitatea.md.

Solicitat de Realitatea.md ministrul Anatol Șalaru a confirmat identitatea informației, menționând că a primit un asemenea act la finele săptămânii trecute. Cu toate acestea, potrivit ministrului, „deocamdată, decizia noastră de a organiza această expoziție și de a comemora victimele celui de-al Doilea Război Mondial este în vigoare și urmează a fi organizată această acțiune”, a spus Șalaru, precizând pe lângă tehnica militară în PMAN va fi organizată o bucătărie de campanie care va prepara terci ostășesc pentru vizitatorii expoziției.

Realitatea.md precizează că, acum câteva zile, socialistul Igor Dodon și ministrul liberal al Apărării, Anatol Șalaru, au avut un schimb de replici prin intermediul rețelei de socializare Facebook. Asta după ce președintele PSRM a scris că pe 9 mai, socialiștii vor ieși la Marșul Victoriei și totodată vor desfășura acțiunea „Regimentul nemuritor al Învingătorilor”, ducând pe străzile capitalei poze cu cei care au luptat împotriva fascismului.

„Ne vom apăra neutralitatea și statalitatea Republicii Moldova prin toate căile legale și nu vom permite ca pe pământ moldovenesc să domine trupele NATO și jandarmii români”, a scris atunci Igor Dodon.

Drept răspuns „pentru fanii lui Dodon”, Anatol Șalaru a menționat că „pe 9 mai, militarii moldoveni și americani, la fel ca toată lumea civilizată, vor comemora victimele celui de-al Doilea Război Mondial”. „Referitor la încălcarea neutralității: deocamdată, cunosc doar o singură țară care nu respectă neutralitatea Republicii Moldova”, a scris ministrul pe pagina sa.

„Apropo, militarii americani au un grafic bine stabilit: vin pe 2 mai, se antrenează împreună cu efectivul nostru și pleacă, spre deosebire de cavalerii lui Dodon, care au venit în 1944, dar au uitat să mai plece”, a conchis ministrul Anatol Șalaru.

În dimineața zilei de ieri, 3 mai, peste 100 de mașini și unități de tehnică militară din SUA au ajuns pe teritoriul Moldovei prin intermediul punctului de trecere a frontierei Sculeni, fiind blocați mai mult de o oră de deputații socialiști și mai mulți activiști ai PSRM.

Realitatea.md amintește că în perioada 3-20 mai curent un grup de militari ai Armatei Naţionale şi ai Statelor Unite ale Americii participă la la exercițiul „Dragon Pioneer 2016”, desfășurat, în premieră, în țara noastră. Potrivit Ministerului Apărării, aplicațiile, la care vor fi antrenați 198 de militari ai Regimentului 2 Cavalerie al SUA și 165 de militari din Batalionul Geniu, Batalionul 22 de menținere a păcii, precum și din brigăzile 1, 2 şi 3 ale Armatei Naționale, au ca scop instruirea comună a subunităților de geniu și creșterea nivelului de interoperabilitate dintre cele două armate, iar scenariul exercițiului prevede instruirea contingentelor Armatei Naționale și SUA la executarea cercetării de geniu, lucrărilor de fortificație, trecerea peste obstacole, amenajarea trecerii unui curs de apă, executarea lucrărilor de distrugere, de supraviețuire, cu asigurare logistică în condiții de câmp, cu acordarea ajutorului medical și evacuarea răniților.

În cadrul „Dragon Pioneer 2016” sunt utilizate 58 de unități de tehnică din dotarea armatei SUA, dintre care 11 mașini de luptă și asigurare de luptă (geniu), 18 mașini de manevră HMMWV, 29 mașini de transport, medicale și geniu, iar Armata Națională participă cu 40 de mașini de geniu şi asigurare.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7864 1.1487%
USD USD 16.7051 0.5641%
RUB RUB 0.2276 0.2202%
RON RON 4.0919 1.1645%
UAH UAH 0.6112 1.2927%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
20 iul, 14:00 //

LIVE! Ședința Parlamentului, din 20 iulie, privind examinarea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Chicu

02 aug, 18:23 //

colaj: realitatea.md Igor Dodon „a uitat” să întoarcă două chipiuri primite în cadrul a două vizite. Unul l-a purtat el, iar altul i l-a dat primei doamne (FOTO)

24 iul, 11:52 //

foto: zdg.md Construcție neautorizată pe Nistru pentru „odihna familiei președintelui Dodon”. Răspunsul Președinției (VIDEO)

13 aug, 10:05 //

Colaj: realitatea.md Ștefan Gațcan, surprins din nou la frontieră pe sensul de intrare în țară, însă fără pază (FOTO)

19 iul, 10:00 //

LIVE! Protest în centrul capitalei. Se cere demisia actualei guvernări, în special, a președintelui Igor Dodon

24 iul, 12:57 //

Coincidență?! Comisia Interpol care a refuzat anunțarea lui Plahotniuc în căutare internațională, condusă de „omul lui Plahotniuc”. „Niciun fel de conflict de interese”

10 aug, 13:12 //

(FOTO) Cum vor arăta străzile Bodoni și Pușkin din centrul capitalei, după reabilitarea trotuarelor

05 aug, 12:58 //

Unele episoade din frauda bancară vor fi deferite justiției. Reacția PG în legătură cu zvonurile, precum că „se întâmplă ceva curios” după eliberarea lui Platon

20 iul, 14:19 //

LIVE! Protestatarii se adună în fața Parlamentului unde este examinată moțiunea de cenzură împotriva Guvernului

29 iul, 19:45 //

Un fost viceministru de Externe îi dă replica lui Dodon după ce „l-a rugat” pe omologul său italian să permită intrarea moldovenilor în Italia