Logo Realitatea.md

(DOC) Ministerul de Interne de la Chișinău nici n-a încercat să-l caute pe Vladimir Plahotniuc în România

13 Octombrie 2020, 17:52 // Actualitate

Autoritățile de la Chișinău nici n-au încercat să-l caute pe Vladimir Plahotniuc în România. Este răspunsul oficial oferit pentru postul de televiziune Jurnal TV de către Inspectoratul General al Poliției Române. Asta în condițiile în care Igor Dodon acuza Bucureștiul că n-ar fi cooperant în procesul de capturare a fostului președinte democrat.

Într-un comunicat plasat pe site-ul Ministerului de Interne la 30 septembrie se spunea că Biroul Interpol Moldova „a făcut nenumărate demersuri pe filiera bilaterală către Statele Unite ale Americii, România și Turcia, pentru a verifica unele informații recepționate” și că „MAI deține de mai mult timp informații despre faptul că Vlad Plahotniuc a părăsit Statele Unite și a traversat frontiera cu Turcia și România”.

Tot atunci, MAI-ul de la Chișinău anunța că a tăinuit această informație de opinia publică pentru a nu periclita extrădarea acestuia în Republica Moldova, deși presa vuia de trei zile despre călătoriile lui Plahotniuc.

Jurnal TV a expediat o solicitare oficială de informații către biroul Interpol România în care a întrebat dacă autoritățile de la Chișinău au expediat vreo solicitare, în august-septembrie curent, către Poliția Română/Biroul Național Interpol pentru identificarea, localizarea și extrădarea lui Vladimir Plahotniuc din România în Republica Moldova.

„Persoana la care faceți referire, în perioada menționată, nu a făcut obiectul vreunei cereri de asistență de cooperare polițienească internațională între Biroul Național Interpol din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și corespondenții din Republica Moldova”, se spune în răspunsul oferit pentru Jurnal.

La data de 30 septembrie, Igor Dodon dădea asigurări că el și MAI-ul au „comunicat foarte intens cu organele de drept din România despre locul aflării lui Plahotniuc”. Mai mult, Dodon spunea că ar fi știut că Plahotniuc s-a aflat timp de trei zile pe teritoriul României, așa că nu e clar de ce nu s-au făcut demersuri pentru extrădarea lui.

„Noi știam că acest cetățean al Moldovei - nu am să-i spun numele - pe data de 7 septembrie a intrat în România ca să-și facă pașaportul, iar pe data de 10 a plecat din România în Turcia. Noi în această perioadă am comunicat foarte intens cu organele de drept din România. De ce ei nu ne-au dat această informație? De ce noi am aflat-o din alte surse? Iar noi știam”, spunea atunci șeful statului.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.0955 1.0582%
USD USD 17.4150 0.6502%
RUB RUB 0.2367 1.5880%
RON RON 4.3282 1.0601%
UAH UAH 0.6165 0.5382%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile