Logo Realitatea.md

(doc) Primăria dezvăluie neregulile de la Spitalul Clinic Municipal Nr.1: ”Dondiuc a promovat un management defectuos și nu a asigurat transparența”

06 Noiembrie 2018, 06:15 // Societate

Primăria municipiului Chișinău a făcut publică nota informativă privind examinarea sesizărilor membrilor colectivului medical al Spitalului Clinic municipal Nr.1 referitor la acțiunile conducerii instituției. Potrivit documentului, Comisia de anchetă a ajuns la concluzia că managerul spitalului (n.r. Iurie Dondiuc) a admis mai multe nereguli în activitatea sa, încălcând mai multe articole ale Codului Muncii.

Foto: scm1.md

Mai exact, în urma acțiunilor conducerii spitalului, pe rol se află nouă procese de judecată intentate de către colaboratorii actuali sau foști ai spitalului, ceea ce ”demonstrează o situație foarte tensionată în colectiv și incapacitate a conducerii de gestionare și soluționare a conflictelor”.

Nota informativă face referire la reorganizarea secțiilor de anesteziologi-reanimare și modificarea organigramei instituției pe care a înfăptuit-o administrația spitalului la 19.10.2016 prin comasarea a două secții cu profil diferit - de anesteziologie - reanimare a serviciului chirurgical - somatic și cea de anesteziologie - reanimare a serviciului obstetrical - ginecologic în una singură. Respectiv, administrația spitalului nu a avut dreptul să facă această modificare fără acordul fondatorului instituției, și anume a Consiliului Municipal Chișinău. Mai mult, nu a fost luată în calcul nici recomandările repetate ale Ministerului Sănătății care a spus că această comasare a secțiilor este inoportună.

Totodată, ancheta a stabilit că directorul spitalului a reorganizat orarul de muncă a unor angajați și i-a obligat să muncească 24 de ore/tură, ceea ce contravine legislației în vigoare.

„Administrația IMSP Spitalul Clinic Municipal nr.1 în persoana dlui Iurie Dondiuc, director, a demonstrat în activitatea sa promovarea unui management defectuos care nu este orientat spre gestionarea eficientă și corectă a mijloacelor financiare, a bunurilor materiale și a altor resurse disponibile, nu a asigurat transparență în activitatea instituției, nu a implicat colectivului în luarea deciziilor, nu a asigurat condițiile necesare pentru perfecționarea profesională a angajaților încălcând mai multe prevederi legale”, se arată în nota informative, care poate fi găsită mai jos.

Realitatea.md amintește că recent, Ruslan Codreanu, primarul general interimar, a dispus crearea unui grup de lucru privind examinarea unei sesizări a colectivului medicilor din cadrul spitalului, în privința acțiunilor conducerii.

În același timp, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale a constituit o Comisie de control care trebuia să verifice conducerea. Silvia Radu, ministra Sănătăţii, a menționat că decizia a fost luată după ce a primit mai multe plângeri atât de la pacienţi, cât şi de la personalul medical. 

VEZI ȘI:

Ruslan Codreanu a spus că a avut „o discuție foarte amicală” cu Iurie Dondiuc, înainte ca ultimul să-și dea demisia

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0787 0.0000%
USD USD 18.0329 0.0000%
RUB RUB 0.2785 0.0000%
RON RON 4.2187 0.0000%
UAH UAH 0.6843 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile