Logo Realitatea.md

Dodon, i-a strâns mâina lui Macron. Cei doi șefi de state au avut o întrevedere la summit-ul Francofoniei de la Erevan (FOTO)

12 Octombrie 2018, 14:01 // Politica

În ultima zi a summit-ului Francofoniei de la Erevan, la care participă și șeful statului, Igor Dodon, președintele a avut o întrevedere cu omologul său francez Emmanuel Macron, discutând despre relațiile bilaterale ale celor două țării, precum și despre conflictul transnistrean.

Foto: Facebook/Igor Dodon

„Am remarcat că Franţa, fiind una din „locomotivele” Uniunii Europene, rămâne a fi unul din partenerii strategici ai Republicii Moldova în Europa. În cei 26 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice, dialogul dintre ţările noastre a cunoscut o dezvoltare dinamică practic în toate domeniile: politică, economie, comerţ, cultură, educaţie, etc. Relațiile comerciale dintre Moldova şi Franţa înregistrează o creştere stabilă: în perioada ianuarie-iunie, 2018, volumul exporturilor spre Franţa a crescut de 1,7 ori comparativ cu perioada similară a anului precedent. Importurile din această ţară, în perioada de referinţă, s-au majorat cu 60%, în Moldova, desfășurându-se activitatea 225 de companii”, ascris Dodon pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, Dodon a menționat că a discutat cu președintele Franței și despre rezolvarea conflictului transnistrean. „Am discutat cu președintele Franţei perspectivele de reglementare a conflictului transnistrean. În special, am propus părții franceze să participe mai activ la consultările pe marginea acestei probleme alături de Germania, Rusia și alți actori externi, participanți ai formatului oficial recunoscut, 5+2. Consider că implicarea Parisului, inclusiv în cadrul politicii Uniunii Europene, va oferi un nou impuls procesului de reglementare, ceea ce, într-un final, va contribui la identificarea unei soluţii eficiente care va marca primul succes pașnic și diplomatic din ultimele decenii, în rezolvarea conflictelor „îngheţate” din spaţiul post-sovietic și în general din spațiul OSCE”, a conchis șeful statului.

La finalul întrevederii, Emmanuel Macron, l-a invitat pe Igor Dodon să participe la Forumul Păcii, care va avea loc în luna noiembrie, la Paris, invitație pe care șeful statului a acceptat-o.

Amintim că, Igor Dodon, participă în această săptămână la summit-ul Francofoniei de la Erevan.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.3960 -0.0818%
USD USD 18.2002 0.0258%
RUB RUB 0.2844 0.5302%
RON RON 4.3136 -0.0857%
UAH UAH 0.6902 0.2906%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile